TNB dan earth hour

dipetik dari kosmo

Earth Hour: TNB catat kerugian 550 mw

KUALA LUMPUR — Tenaga Nasional Bhd. (TNB) semalam berkata ia menerima kenyataan bahawa kempen ‘Earth Hour’ bertujuan baik walaupun penggunaan tenaga elektrik jatuh sebanyak 550 megawatt (mw), bersamaan dengan 14 juta mentol kalimantang yang berkuasa 40watt setiap satu.

“Sementara penurunan kecil dalam permintaan akan menyebabkan sedikit kekurangan dalam hasil, kami menerima kenyataan bahawa kempen itu mempunyai tujuan yang baik,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya semasa tempoh sejam inisiatif pemeliharaan tenaga (8.30 malam-9.30 malam) Sabtu lepas, kakitangan TNB sentiasa berwaspada terhadap sebarang masalah operasi.

original link



adeh..ade ke patut die ckp rugi dlm WATT..ckp la dlm RM.. so bakal engineer...sila apply ilmu anda, hahaha secondary school pn dah blajar kire nh : -

Given:

Unit = 1 KW/jam

price per unit = RM 0.23(purata)

Electric use = 550MW = 550 000 KW = 550 000 unit

So , Rugi in RM = 550 000 X RM 0.23 = RM 126 500, rugi banyak ni dalam masa sejam

haha..takde keje..esok nk xm nh..wish me luck

Tahniah Malaysia kerana menyokong earth hour, stakat tnb rugi rm 126 500 tu tak kesah ar dengan sumbangan kepada mother earth =P

Proton to build cars for Detroit Electric

Malaysia's Proton is to mass-produce electric cars under licence for Detroit Electric, a privately owned start-up that will supply the technology and sell the vehicles in Europe, China and the US.

Detroit Electric will market the cars under its own brand, launching in Europe and Asia from next February and in the US three to six months later, said Albert Lam, its chief executive.

The company would initially sell its cars in European countries with strong tax incentives for lowemission vehicles, including Spain, Denmark, the Netherlands, France and the UK, Mr Lam said.

Detroit Electric will produce vehicles on Proton's saloon car and hatchback manufacturing platforms, with styling changes made to distinguish them from the Malaysian company's existing line-up.

The partnership will see Proton use Detroit Electric's drive systems in its own cars for sale in south-east Asia. The plug-in cars will be powered by lithium-ion batteries and - unlike some plug-in cars planned by rival manufacturers - will not include a petrol "range extender".

The lower-priced of Detroit Electric's two vehicles will sell in the US at $23,000 to $25,000 and have a driving range of 180km per charge. The other car will have a driving range of 320km per electric charge and be priced at $29,000 to $33,000.

The new venture aims to sell 40,000 vehicles globally in its first year and 270,000 by 2012.

It is unclear how US consumers will warm to a car with "Detroit" in its brand name when General Motors and Chrysler are struggling to avoid bankruptcy.

Detroit Electric - named after a long-defunct US car brand launched in 1907 - was launched last year with $100m from investors headed by Mr Lam.

www.ft.com/autos www.ft.com/detroit

PDRM - "Tegas Adil Berhemah" dan evo 10

Sempena Sambutan Ulang tahun PDRM

Polis kini dengan dua "yang baru"
Motto - Tegas Adil Berhemah
kereta - Seeing is believing (tengok gambar kat bawah)






But.. malaysianbar come out with something really important (i know some of us especially muslims have grudge against Malaysianbar including me =p ) but this really important-Redbook phemplet, a do's and dont's if you get arrested by police . Download at Malaysianbar.org.my, or click here for mirror download link , mana tau naik keta waja sebelum ni pn ade je polis yang berlagak macam depa yang tentukan undang-undang inikan pula dah dapat evo 10. So, read the guide and use it when if suddenly police stop you when you on the way going to demo =P

bila Pak cik suhaimi dah ckp

Pengerusi Surau perjelas mengapa Tadika Kemas perlu berpindah
Oleh: WADIASSOFI JAAFAR

ALOR SETAR, 22 Mac – Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong merasa kesal kerana surat yang dihantar kepada pihak KEMAS sebelum ini untuk tujuan memindahkan kedudukan surau dari tingkat atas ke tingkat bawah tidak pernah dilayan.

Menurut Pengerusi Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong, Suhaimi Abdul Aziz, perbincangan juga turut diadakan di mana mereka dimaklumkan bahawa kelas Tadika KEMAS akan dibenarkan beroperasi di Surau Taman Rakyat Mergong sehingga sesi penggal pertama persekolahan tahun 2009 sahaja disebabkan beberapa perkara.

“Antaranya bangunan surau tersebut adalah hak milik penduduk Taman Rakyat Mergong dan dikawal selia oleh Badan Amal yang berkecuali dari segi pemahaman politik,” jelasnya.

Oleh yang demikian, katanya, sebagai satu institusi keagamaan adalah tidak releven sama sekali mana-mana pentadbiran yang cenderung berpolitik berpihak kepada sebuah parti berada di premis tersebut dan sudah tentu ianya akan memecahbelahkan masyarakat. Beliau menjelaskan, penduduk di sini majoritinya telah berstatus warga emas dan jumlah penduduk semakin ramai terutama di musim perayaan sehingga tidak mencukupi ruang solat dan seperkara lagi apabila adanya urusan sembahyang jenazah.

“Dari segi kesihatan, adalah susah bagi jemaah Taman Rakyat Mergong untuk menunaikan solat dan mengurus jenazah di tingkat atas maka justeru itu, pentadbiran ini berpendapat bahawa ruang solat perlu diubah ke tingkat bawah,” katanya.

Perkara lain ialah keadaan kelas Al-Quran Fardu Ain (KAFA) Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) yang mempunyai lebih kurang 100 orang murid penduduk Taman Rakyat Mergong yang belajar di ruangan yang sempit di tingkat bawah perlu diubah ke tingkat atas supaya dapat memberi ruang yang lebih selesa dalam proses pembelajaran mereka. Menurutnya, KEMAS telah menggunakan surau Taman Rakyat Mergong sebagai kelas Tadika selama lebih 13 tahun tanpa dikenakan sebarang bayaran.

Bil-bil prasarana (elektrik dan bekalan air) dan penyelenggaraan sama ada baik pulih atau pun mengecat semula bangunan; semuanya ditanggung oleh pihak surau.

“Oleh yang demikian, sebagai waris kepada murid-murid Tadika KEMAS perlulah memahami akan sensitiviti masyarakat Taman Rakyat Mergong ini yang dengan sesungguhnya surau ini tidak terlibat dengan mana-mana parti politik,” ujarnya.

Suhaimi Abdul Aziz berkata, pihaknya sedar hanyalah institusi surau berkenaan berwajib dan fokusnya ingin memakmur dan mengimarahkan surau di samping menjalin ikatan silaturahim sesama penduduk supaya ianya berfungsi sepertimana tuntutan keagamaan.

“Tetapi awas, ada segelintir masyarakat yang cukup giat berpolitik dan menuduh pula orang lain berpolitik. Sudah tentu mereka ini ada kepentingan dan habuan sendiri dengan menggunakan saluran politik untuk cari makan. Mereka bersekongkol dengan individu yang sejak mendiami taman ini tidak pernah pun nampak muka dan memberi sumbangan kepada aktiviti surau,” jelasnya.

Beliau berkata, pihak pentadbiran Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong pada bila-bila masa sentiasa berfikiran terbuka dan sedia berbincang serta berdialog demi memajukan agama, bangsa dan negara dan amat berharap semoga hubungan baik yang dijalinkan selama ini akan terus berkekalan.

lagi berita pasal tadika " Kalau penduduk tak suka, kerajaan negeri tak boleh buat apa-apa"

jawapan tuk soalan terakhir post lepas berkiatan tadika :

Oleh: WADIASSOFI JAAFAR

ALOR SETAR, 23 Mac – “Masalah itu adalah masalah penduduk dan Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong dengan KEMAS. Kalau penduduk tidak mahu kepada pihak-pihak tertentu yang ada kepentingan politik, apa boleh saya buat,” kata Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md. Nor.

Menurutnya, surau berkenaan bukan premis milik Kerajaan dengan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak. Ia ditadbir dan diuruskan oleh Badan Amal Taman Rakyat Mergong yang ditubuhkan atas inisiatif penduduk untuk mengurus dan mengimarahkan surau tersebut.

“Arahan Kerajaan Negeri sebelum ini iaitu kelas tadika yang beroperasi di premis milik Kerajaan Negeri boleh meneruskan aktiviti pendidikan prasekolah, tetapi bagi premis milik persendirian atau milik orang ramai, ia bergantung kepada perbincangan dan persetujuan dengan mereka,” jelasnya.

Beliau berharap agar KEMAS dapat mengadakan perbincangan dengan Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong dalam usaha mengatasi masalah itu.

Beliau menjelaskan, tujuan utama pembinaan surau itu adalah untuk kebajikan dan penyatuan penduduk di taman itu.

Surau Taman Rakyat Mergong, di sini dibina dengan kos sebanyak RM160,000 di mana mendapat bantuan daripada Jabatan Pembangunan Negeri sebanyak RM50,000 dan selebihnya RM110,000 adalah atas daya usaha ahli jawatankuasa pembinaan surau serta penduduk Taman Rakyat Mergong.

Tujuan utama pembinaan surau itu adalah untuk kebajikan dan penyatuan penduduk di taman itu.

tadika taman perumahan aku??


since mak tengah tido..tgh rest before g jalan2..so litle update about malaysian politic..lama dah tak tulis pasal politik..kadang2 rasa malas gak...tp since kena kat surau tempat aku g smalayang terawih masa kecik2 dulu..aku post gak ar..berita masuk buletin utama 22 March 2009

more detail..baca sini

since kat brunei..tak sempat nk siasat sendiri lagi..so just based on brita dari bernama, tv3 ngan kosmo ade beberapa bende pelik kat situ :

1) bawah tadika..atas surau (surau tu tak penah kunci)  kalau dah takleh guna tadika tu..and dah urgent nk wat kelas gak..awat tak p guna surau atas tu sat(at least tuk hari tu), takkn org nk marah wat kelas kat budak2 sat..yang bentang tikaq kat tengah2 panas tu nk masuk tv ngan paper ka?

2)kata tutup sbb renovate..tgk tv3 dinding ada part dah kena pecah siap, mean dah start renovate lama, at least seminggu, dak2 tadika mostly anak2 org situ..takkn la taktau tadika tu tgh renovate..takkn tak tanya b4 hari tu dah tgk org dah pecah dinding tadika anak hangpa..takkan ari tu baru p tgk rupa2 org dah buat kerja lama dah kat tadika anak hangpa

3) kata badan amal taman rakyat mergong(TRM) bg surat mintak cari bagunan lain wat tadika masa 20 jan 2009. tak ckp lak dalam berita sbb apa? sbb nk renovate la tu..so cari la tempat lain dulu sat. 20 jan sampai 22 march..lama tu..takkn takdan cari tempat lain kot. orag nk wat surau tu bg lagi elok..sapa yang takmau pembangunan nh?

4) bangunan tu milik kerajaan ka,orang ramai ka, parti sapa? 

haih..bangang boleh tahan gak..ustaz azizan ckp nk saman tv3 dulu..saman je la..takyah tunggu2 lg

from brunei..

salam...

It have been a while since my last post. February and March have been very busy month for me. Really hope I can have great time here ( Without any problem either club or academic =P )

Just arrive at bandar seri begawan, will be here until 25 March ..lucky got internet connection here. Just thinking to try something new here. Microblogging - twitter, jaiku etc have become very popular since last year. registered for twitter account since last year but never use it.however i got 4 new follower this trimester make me want to try to use the service. so..follow me here

the best part of twitter is you can update your easily, anywere & anytime.

disclaimer : this is just my plan, dont blame me if i dont update my twitter until 25 March 2009

Charity for Gaza Collaboration Program


SILENCE !

IS THE DEADLIEST WEAPON OF MASS DESTRUCTION


Show your support!! its time for us to contribute. Come join us in biggest collaboration program ever at MMU Cyberjaya. Click at a picture above for more info.