to all non-computer person

kepada semua yang ada masalah computer, take note =P on Twitpic


image from xkcd via geeksaresexy.com

Every minute

every minute
Created by Online Education

Waving goodbye of 2009



very interesting video!

Paramore - Ignorance



It has been years, radio keep playing hip hop, r&b  and soul. Make me hard to find any new rock song that really catch me.

Kalau nk layan rock kne cari balik lagu-lagu zaman skolah, haiya. at last - Paramore.. ini baru rock!!

Ceh, heyley the lead singer is just 21. Im just feel older. okay, need to continue preparing for my arabic test tomorrow

a day in the internet...




image taken from lifehackers.com

ASUS G51J 3D hands-on

ASUS G51J 3D hands-on: "

This writer is on record saying that gaming is the real killer app for 3D, and while we wait for 3D movies to find a home distribution method and start throwing some weight around, that continues ring true. Luckily, the ASUS G51J 3D doesn't skimp on the graphics power, despite its almost-pretty-portable 15.6-inch size. We checked out Left 4 Dead 2 in 3D on the machine, using the included NVIDIA 3D setup, and were pretty impressed by the gaming graphics and what 3D adds the experience. The technology is obviously maturing, and the thought of being able to do this on a portable machine makes it even more consumer friendly -- it's not like anyone buys desktops anymore. Our only gripe with the machine is that it's pretty generic and even ugly looking, and the display itself is sharp and bright but suffers from some odd viewing angle problems: the blacks have a tendency to flip out when we get slightly off axis. Viewing some stills shot on Fujifilm's FinePix REAL 3D W1 camera, however, really showed off how vibrant the display is, and as long as you stay on the straight and narrow (most 3D applications are single user anyway) you should be fine.

ASUS G51J 3D hands-on originally appeared on Engadget on Thu, 19 Nov 2009 18:25:00 EST. Please see our terms for use of feeds.

Permalink | | Email this | Comments"

want to buy new laptop? check this - Laptop reliability survey: ASUS and Toshiba win, HP fails

Laptop reliability survey: ASUS and Toshiba win, HP fails: "


Boy, do we have a nice slab of data for you to sink your teeth into today. The 3-year service history of more than 30,000 laptops has been pored over, analyzed, and reduced to gorgeous comparative charts, which you know you're dying to know more about. We should note, however, that the service was provided by SquareTrade, whose primary business is selling extended warranties, but that shouldn't completely prejudice us against reaching conclusions on the basis of the presented facts. Firstly, netbooks have shown themselves to be on average 20 percent less reliable than entry-level laptops, which in turn are 10 percent more likely to break down than premium machines. In other words, you get what you pay for -- shocking, right? The big talking point, though, will inevitably be the manufacturer comparison chart above: here ASUS and Toshiba (rather appropriately) share the winners' spoils, while HP languishes in the ignominious last place, with more than a quarter of all laptops expected to suffer a hardware fault of some kind within three years. So, does your experience corroborate / refute this info? Keep it gentlemanly, okay?



[Via Electronista]
Filed under:
Laptop reliability survey: ASUS and Toshiba win, HP fails originally appeared on Engadget on Tue, 17 Nov 2009 11:09:00 EST. Please see our terms for use of feeds.
Read | Permalink | Email this | Comments"

Facebook getting older??


In May of 2008, the median age for Facebook was 26. Today, it's 33, a good seven years older. That's an interesting turn of events for a site once built for the exclusive use of college students. So where are today's college students hanging out now? Well, to some extent, they're still on Facebook, despite having to share the space with moms, dads, grandparents, and bosses.

Damn right!! haha, my friend list at facebook now include ayah, makcik, pakcik, kakak etc.. mana boleh suka2 dengan bebas lg =P

Pavegen taps pedestrians for power in East London (video)

Pavegen taps pedestrians for power in East London (video): "

When we were kids, we assumed that in the future everything would be powered by tiny nuclear fusion reactors: automobiles, toothbrushes, time machines (apparently we read a lot of sci-fi from the 1950s). The truth, as usual, is more mundane than all that: some of the more promising advances we've seen in green energy has been kinetic, taking the movement of automobiles or the tides and converting it into electricity. Pavegen, for example, can be set in public walkways to generate as much as 2.1 watts of electricity per hour from the footsteps of grizzled pedestrians. Using marine grade stainless steel and recycled materials, just five of these bad boys distributed over a well-worn sidewalk should be able to generate enough energy to keep a bus stop going all night. If not put into nearby lighting, the units are equipped with lithium polymer batteries for storage. Currently being tested in East London, look for them throughout the UK in 2010. Video after the break.



[Via Inhabitat]

Continue reading Pavegen taps pedestrians for power in East London (video)

Filed under:

Pavegen taps pedestrians for power in East London (video) originally appeared on Engadget on Thu, 29 Oct 2009 13:41:00 EST. Please see our terms for use of feeds.

Read | Permalink | Email this | Comments"

ASUS and Sager issue first Core i7 mobile-based laptops

Ni rase nk tuka laptop nh =P

ASUS and Sager issue first Core i7 mobile-based laptops: "


Not sure if you got the memo, but Intel introduced a few new processors this week at IDF. In fact, they were chips designed to work in laptops! While Dell and Alienware were quick to issue new rigs based around the mobile iteration of the Core i7, a few others are slowly trickling out. ASUS has just introduced its M60J, a 16-incher that can be outfitted with a 1.6GHz Core i7 720QM or 1.73GHz Core i7 820QM. Other specs include a 1GB NVIDIA GeForce GT240M GPU, up to 4GB of DDR3 RAM, upwards of 1TB of HDD space, an optional Blu-ray drive and a lackluster 1,366 x 768 resolution. Sager's also jumping in on the action by pushing out a 15.6-inch NP8690 that offers the same shiny CPUs, a 1GB GeForce GTX 280M GPU, up to 8GB of DDR3 memory, a 500GB HDD and a 1080p display. As for pricing? Mum's the word on the former, though the 7.6-pound Sager gets going at just under $1,800.

Read - ASUS M60J
Read - Sager NP8690
Continue reading ASUS and Sager issue first Core i7 mobile-based laptops
Filed under:
ASUS and Sager issue first Core i7 mobile-based laptops originally appeared on Engadget on Fri, 25 Sep 2009 01:57:00 EST. Please see our terms for use of feeds.
Permalink | Email this | Comments"

Visual Effect : 100 years of aspiration



It's always interesting to see how technology have evolved.

Projek pembesaran Masjidil Haram

Minggu lepas dalam MHI ada jemputan dengan sorang pensyarah dari UIA yang dijemput menjadi panel dalam projek pembesaran masjidil haram, hari ni pulak dalam bulletin pagi diceritakan tentang projek monorial dari masjidil haram ke mina ke mudzalifah dan seterusnya ke padang arafah. Actually kesahihan gambar dibawah pun tak tau lagi tp ada email yang aku dpat gambarannya seperti dibawah :
 
  
*bulan puasa ni teringin lak nk g puasa kat mekah masa g umrah dulu
**salah satu tanda-tanda kiamat ialah makin senang orang-orang muslim nk mengerjakan haji

Apabila berpolitik tanpa akal


Sesuatu yang paling memalukan muslim di negara ini, yang peliknya kronologinya begini :
  1. Selama 51 tahun selepas merdeka arak dibiarkan berleluasa malah kilang arak yang terbesar di asia tenggara "dihalalkan" di bumi Selangor.
  2. 51 tahun juga kuil-kuil dibiarkan bercambah dimana-mana malah di tempat majoriti penduduk islam.
  3. Setelah ditukar pemerintah, pemerintah baru bergaduh mulut sesama sendiri untuk mengharamkan arak, maka tiba-tiba pemerintah lama(pembangkang) pun berteriak pemerintah baru tidak mampu mengharamkan arak.
  4. Setelah ditukar pemerintah, pemerintah baru mahu memindahkan kuil ke tempat yang lebih sesuai, maka berteriakklah pemerintah lama(pembangkang) pemerintah baru hanya mahu membina kuil.
  5. Tiba-tiba pada 4 Ramadhan 1430 muncullah satu kumpulan yang beragama islam mempersendakan takbir dengan "take beer" dan menghina agama orang lain dengan memijak kepala lembu.


Makin lama, makin ramai yang tak tahu berfikir. Some people just not born to think.

Gentle Reminder : Use Facebook Wisely (especially those Quizzes)

Again, another post about facebook. This is because privacy awareness among Malaysian is very low. Almost everyone that i know never been to their privacy setting page on facebook. Now everyone can access your information in internet. For record there are a person really want to avoid me but just using facebook I can find him/her very easy. Tell you, you can find anyone especially in age range from 15 years to 35 years old in facebook.

Even if you can set your profile to limited access but there are a thing that I can see something dangerous in what almost my friends is crazy about. Those facebooks QUIZZES!!. Beware of it :


the Northern California chapter of the American Civil Liberties Union (ACLU) has put together a campaign to raise awareness of privacy issues surrounding Facebook applications, in particular quizzes. According to this group, the millions of Facebook users taking quizzes are revealing far more personal information to application developers than they are aware of. This is mostly due to the fact that Facebook's default privacy settings allow access to all your profile information whether or not your profile is set to "private." Even worse, the ACLU reports that even if you shun quizzes yourself, your profile info is revealed when one of your friends takes a quiz. Want to see how bad the problem is? Just take the ACLU's Facebook Quiz and prepare to be shocked.



As any regular Facebook user knows, quizzes are some of the most popular applications in use on the social network. Every day, our News Feeds are filled with everything from the latest variation on the "5 Things" theme to the "What (insert popular movie title) character are you?" and more. But these seemingly innocuous time wasters could have dangerous privacy implications if they ended up being distributed by malicious app developers who want access to Facebook's treasure trove of personal data.



in nutshell, the danger or those facebook quizzes is :

  1. Timewaster
  2. Everything on your profile is made available to the developers when your friends take a quiz
  3. You dont know where the information you entered in the quizzes will end
  4. Its make easier for stalker to stalk on you =P
so, if you really like to take those quizzes set your privacy setting first at Settings -> Privacy Settings -> Applications.


Ramadan Mubarak : Cinta Sempurna

Salam,

So long didn't write here, hehe.. its maybe late but just want to wish everyone Ramadan Muabarak and blessed Ramadan, may Allah accept from us and from you(our deeds). Ameen.

Just want to share a Malay drama here :



since it is Malay drama, may i write in malay =P padahal memang tak reti sangat tulis english nh,

tajuk drama memang agak- ah, CINTA lagi. Tapi lepas satu episod, hurm, mungkin aku kena tengak sampai habis. Dari lapan episod yang dah tengak, apa yang boleh aku ckp menarik aku tuk stay tengok cite nh :
  1. Bukan stakat tipikal cite cinta yang ditambah nilai islamnya yang diubahsuai dari filem "kiamat sudah dekat"
  2. Jalan cerita yang menarik, tahniah pada ustaz hasrizal
  3. Lagu pn best, Yuna nyer lagu
  4. Faezah Elai jadi doktor,pkai tudung lg. huhuhu..jgn lepas nh =D
Anyway, congrat to ustaz hasrizal, the storyline really can make others think..think..think..

*For those that did not subscribe with astro can watch the drama at youtube layarhidayahhazel's channel. Tengok-tengok jgn tak tgk

**Pada yang tanya tu, aku mmg agak busy tp bukan sampai tak sempat nk update blog, just aku letak priority kat keje lain skang =P

Study: Facebook Increases Jealousy in Relationships

The result? Specific factors make facebook a breeding ground for relationship jealousy. The researchers identified four themes that contributed to jealousy on Facebook. They are as follows:

- Accessibility of information: Increased info about the interactions of significant others lead to increased monitoring and jealousy for 19.1% of participants

- Relationship jealousy: 16.2% of respondents were explicitly linked to Facebook use contributing to jealousy

- Facebook as an addiction: 10.3% of participants had major difficulty limiting the amount of time he or she looked at his or her partner’s Facebook profile.

- Lack of context: 7.4% of respondents referenced how Facebook can be ambiguous and that, without context, jealousy can be spurred over misunderstandings.

from mashable



Also got funny video to share here:



Above is just simple example of bad effects of facebook but nobody can deny how facebook also can build our relationship =P so use it wisely

*so long never update my blog

1-eight

jgn salah tempat, ade group bangang lupa dalam setahun ade 365 hari :




1-eight : campaign started..

sape ckp aku tak sokong PPSMI

Saya sebenarnya seronok sampai nak melompat-lompat setelah mendapat tahu pendidikan Sains dan Matematik akan mula diajar semula dalam bahasa Melayu. Tetapi memandangkan ramai yang tidak berapa seronok dengan langkah itu, saya rasa terpanggil untuk mengembalikan senyum riang ke muka-muka mereka.

Oleh itu, di sini saya lampirkan beberapa cadangan untuk memartabatkan kembali bahasa Inggeris. Sudah tentu cadangan ini di luar pengaruh pendidikan Sains dan Matematik.

1. Kita boleh mengesyorkan kerajaan kita mengajar mata pelajaran bahasa Melayu dalam bahasa Inggeris. Atau untuk menjadi tepat siasi (politically correct), semua mata pelajaran bahasa ibunda boleh di ajar dalam bahasa Inggeris. Langkah ini kalis gagal (foolproof) kerana bahasa tersebut sebolehnya dituturkan walaupun tanpa pendidikan formal.

2. Pendidikan jasmani juga harus dijalankan dalam bahasa Inggeris. Langkah ini bertujuan untuk menarik minat kanak-kanak kerana mata pelajaran ini sering menjadi mata pelajaran kegemaran kerana mereka selalu menyangkakan tiada isi akademik dalam pelajaran ini. Mereka salah. Jadi pasukan bola sepak dari sekolah yang berbahasa Tamil tiada kelebihan taktikal dari segi bahasa bila bertarung dengan pasukan dari sekolah yang berbahasa Melayu. Mutu sukan negara bakal maju.

3. Pendidikan Islam, moral, dan sivik harus diajar dalam bahasa Inggeris. Ini kerana kanak-kanak itu masing-masing selalu menerima leteran berbentuk nasihat, ceramah, atau khutbah membina dari ibu bapa dalam bahasa ibunda. Pengajaran agama dan moral dalam bahasa Inggeris akan memantapkan penguasaan bahasa Inggeris mereka, di samping membolehkan mereka berinteraksi dengan lebih berkesan di persada antarabangsa dalam hal ehwal agama dan falsafah. Ini melahirkan warga global.

4. Semua kegiatan kokurikulum wajar diinggeriskan. Dengan itu pelajar perlu mahir dalam gaya bahasa Inggeris yang lebih padatangan (hands on) dan harian, dan bukan setakat boleh membaca komponen sastera bahasa Inggeris. Lord Baden Powell pasti tersenyum simpul di Syurga.

5. Semua pernyataan, papan tanda, pengumuman sekolah wajar dinggeriskan. Dengan ini kanak-kanak ini dapat mengalami nikmat kegemilangan brother schools yang dialami warga Malaysia elit yang lebih emas. Once upon a time.

6. Bagi memperhebat langkah di atas, nama sekolah, cogan kata sekolah, dan lagu sekolah juga wajar diinggeriskan. Sebagai contoh, Sekolah Sultan Sulaiman bolehlah kita jadikan King Solomon Grammar. Dengan itu identiti pelajar sudah terasa inggeris dari asas. Bagi sekolah-sekolah yang merasakan elitis dan terasing dari dunia marhaen yang pincang susunan dan hierarki, boleh juga diadakan cogan kata dalam bahasa Latin seperti 'Fiat, Sapenta, Virtus', lagak sekolah-sekolah elit di Eropah.

7. Apa-apa kegiatan sosial yang tidak digalakkan oleh sekolah juga perlu diinggeriskan. Kegiatan merokok, berdua-duaan, gangsterisme, dan sebagainya perlu diinggeriskan agar pelajar-pelajar secara amnya mahu mula berbahasa inggeris kerana terpengaruh dengan kedinginan (cool) aktiviti sebegini. Dengan itu fenomena pengamerikaan demografi sekolah yang sudah kita lihat berlaku di sekolah-sekolah lembah Klang akan merebak dengan pantas ke seluruh pelusuk negara. Anandakrishnan kaya lagi.

8. Di luar sekolah, dunia media khususnya, harus melahirkan lebih banyak program tempatan berbahasa Inggeris. Kerana semenjak dulu, program berbahasa Inggeris tempatan sudah tepu dengan cerita klise percintaan/persahabatan multikaum yang hidup mereka berkisarkan dunia seni dan kemanusiaan di mana soundtrack hampir selalu direka oleh penyanyi/pemuzik rock Kristian, dunia Media perlulah membikin lebih banyak program yang lebih realistik dan dekat pada hati rakyat kebanyakan. Sebagai contoh, filem mengenai ahli politik Melayu yang jujur, bersih, gigih dan bekerja keras; program bersiri TV mengenai seorang Ah Beng yang pemurah, kasih alam, dan tidak berkira; atau filem mengenai seorang profesional Jaffna yang sentiasa waras, cerdas minda, dan hanya menikmati minuman yang baik sekali-sekala.

Saya berharap badan pelaksana negara mempertimbang syor yang telah diberi. Saya juga berharap rakan-rakan yang tidak gembira dengan pengembalian pendidikan Sains dan Matematik kita ke bahasa Melayu lebih ceria dan optimistik di masa yang akan datang.

Saya juga berharap pejuang dan pakar bahasa mula berusaha keras memperkinikan bahasa Melayu agar masalah tidak timbul di masa hadapan.

**setelah sekian lama tak update blog, satu lagi copy past dari facebook kawn lama di mrsm

sudah bersediakah kita



tok guru ckp. tunggu arahan..pas boleh sabar, tp sabar ada had...

*teringat kes sorang saudara kat alor star yang tanah dia tnb amik, dia ckp "tak cukup muslim seseorang tu kalau dia tak berusaha untuk pertahanankan hak dia"

yang bodoh dan diperbodohkan dan bodoh sgt2...tak baik ckp "bodoh" banyak-banyak kali,nnt jadi doa lak

original post dari kedahlanie

Tiga senario berbeza.....

yang pertama

Kisah seorang pakcik, beliau salah seorang bekas kakitangan kera…jaan dan puak gerombolan tegar, apabila sudah pencen masanya lebih terluang dirumah melayan cucunya dan aktiviti seharian, selain berjemaah di masjid yang tidak berapa jauh dari rumahnya setiap kali masuk waktu solat.

Suatu pagi seperti biasa beliau keluar dari rumah pada jam 5.00 pagi menuju ke masjid, tiba-tiba laluan beliau telah dihalang oleh sebuah kereta peronda polis yang berhenti secara mengejut, keluar dua orang polis dan bertanya tujuan beliau.

Maka pakcik itu menjawap: Hai… kalau dah berpakaian macam ini… dah tentulah hendak ke masjid… kan dah nak masuk waktu Subuh ni… lagipun pagi ini kena awal sikit sebab ada program Solat Hajat.

Dan Polis itu pun berkata: Jika begitu kami terpaksa tangkap pakcik kerana telah melanggar arahan larangan yang dikeluarkan oleh jabatan agama islam.

Dan pakcik itu terus blur… dan berkata… sejak bila pula orang nak menunaikan ibadah kena tangkap ni…????

Senario kedua

Sepasang suami-isteri berbangsa cina, berkejar ke Balai Polis kerana hendak membuat laporan mereka telah dirompak semasa mengeluarkan wang di mesin ATM di bank berdekatan.

Sewaktu tiba di hadapan kaunter laporan, seorang pegawai telah mengeluarkan arahan supaya pasangan tersebut ditangkap… mereka pun tergamam dan terkejut sedangkan mereka adalah mangsa rompakan, bukannya perompak.

Tolong tuan… lu sudah salah olang… wa bukan pelompak, wa mau bikin lepot wa kena lompak….

Pegawai itu berkata: itu lain cerita… sekarang kami tangkap lu dua orang sebab pakai baju warna hitam… lu tarak baca paper ka? Ini arahan Ketua Polis…..

Waaaa… ini macam punya… alahan pun ada ka...? habis apa macam kalau kita punya family ada mati… semua olang pakai baju hitam… semua kena tangkap ka…? lu olang jadi polis sudah gila… woooo… ini malaysia manyak… gila…

Senario ketiga

Keesokkan harinya di mahkamah yang sama, kedua-dua kes diperdengarkan kepada Tuan Hakim untuk lanjutan tahanan reman. Maka Tuan Hakim pun geleng kepala dan pening… kerana alasan yang diberikan adalah tidak munasabah dan tidak masuk akal lansung. Lantas Tuan Hakim berkata kepada pegawai penyiasat sambil ketawa geli-hati dengan kes tersebut.

“Ente ada nampak itu batu…, sekali ana hempuk itu batu atas kepala ente baru ente ada akal… bodoh…”

Pegawai penyiasat pun menjawap: “maaf tuan, ana hanya mengikut arahan tuan”

Tuan Hakim: “Macam mana ente boleh jadi pegawai penyiasat, sedangkan ente tidak boleh membezakan arahan yang perlu patuh dengan yang tidak perlu dipatuhi, dan orang yang mengeluarkan arahan ini sama BODOH macam ente”

Isa: Ini adalah coretan khas buat Polis Raja Di Malaysia. Ada otak fikir… Janganlah jadi bodoh dan diperbodohkan…


**projek bodohkan rakyat malaysia semakin maju..untuk bacaan serius sila klik sini

Semua nk merajuk..apa aku ni takde keje lain selain layan orang merajuk!!!

Merajuk la..merajuk!!!! penat la woi...macam ramai sgt org kesah ape aku rasa

Festo - Nature inspired Technology

Festo always come out with very interesting Robot inspired by technology. Festo just introduce the robot inspired from penguin [Click here to view video as embeding have been disabled]

Other robots from festo :



Robot inspired by jellyfish
Festo Humanoid
Festo DJ Robot

Malaysia....

This is Malaysia - and you should know -

NATIONAL EXCUSE FOR HAIR LOSS:
Ajinomoto

NATIONAL INSTANT FOOD:
Maggi Mee

NATIONAL BREAKFAST:
Nasi Lemak

NATIONAL LUNCH:
Nasi Ayam

NATIONAL SUPPER:
Roti Canai & Teh Tarik

NATIONAL EXCUSE FOR BEING LATE:
Traffic Jam

NATIONAL CONDOM:
None. Most Malaysians still feel embarrassed buying condoms.
So they rushed into a 7-11, hurriedly grab the nearest pack, any
pack, pay and leave before the cashier can even blink an eye.

NATIONAL FRUIT FOR INDUCING MENSTRUATION:
Pineapple

NATIONAL APHRODISIAC DRINK:
Stout. Many Malaysian men swear by it. But then after
a few pints they start swearing at everything.. .

NATIONAL FAKE ILLNESS FOR GETTING MC (MEN):
Food Poisoning

NATIONAL FAKE ILLNESS FOR GETTING MC (WOMEN):
Menstrual Pain

NATIONAL EXCUSES GIVEN BY WOMEN WHEN REFUSING SEX:
Headache, kids not asleep, maid not asleep, mother-in-law
around, early appointment, food not digested yet, aircond not
cold enough, air-cond too cold, nail polish not dry yet, forgot to
take the pill, sleepy, stomach cramps, period, haven ' t remove
make-up, haven ' t shower, no water supply, going to watch
"Santa Barbara ", depressed, no mood, etc...

NATIONAL EXCUSES GIVEN BY MEN WHEN REFUSING SEX:
None. Malaysian men never refuse sex.

NATIONAL CURE FOR DIARRHOEA :
Cap Kaki Tiga. Down one bottle with warm water and you are
all "dried up".

NATIONAL CURE FOR HEADACHES:
Panadol. The "cure for all". If it fails we have another secret
weapon - Tiger Balm.

NATIONAL CURE FOR NAUSEA :
Moh Fah Kor.

NATIONAL CURE FOR DIZZINESS:
Minyak Angin Cap Kapak.

NATIONAL CAUSE OF DIZZINESS (FOR YUPPIES):
Happy Hours.

NATIONAL INSTANT CURE FOR DIZZINESS (FOR YUPPIES):
The sight of a police road block.

NATIONAL RICE COOKER :
NATIONAL Rice Cooker

NATIONAL RUBBISH DUMP:
Anywhere. As long as it is not your house.

NATIONAL MOST MIS-PRONOUNCED NAME:
Carrefour. Sometimes even pronounced as Carry 4!

NATIONAL ANSWER FOR "WHERE ARE YOU"?:
-on the way.

NATIONAL OFFICIAL TIME FOR BEING LATE:
-10 minutes

NATIONAL REASON FOR PRICE INCREASE:
Petrol naik lagi kawan... semua barang pun kena naik ler...
inclusive of chicken meat? :)

NATIONAL REASON FOR PETROL INCREASE:
Still cheaper than other country la....

NATIONAL EXCUSE FOR CAUSING TRAFFIC JAM:
there was accident on the other side of the road.. of course
must slow down and tengok-tengok, kaypoh-kaypoh lah!

NATIONAL REASON WHEN REJECTING INVITATION :
'I got some work to do la..u all go first la..'

NATIONAL REASON FOR COLLAPSED BUILDINGS & LEAKY PARLIAMENT ROOFS:
An act of God. Definitely nothing to with greased palms and
poor quality control. Nope, none whatsoever.

NATIONAL EXCUSE FOR IRRESPONSIBLE POLITICAL STATEMENTS:
None. We were misquoted.

NATIONAL MINISTERIAL REASON FOR INCREASING TOLL RATES:
Orang cakap mau naik mesti mau naik lah! Lu ingat ini jalan saya
punya bapak punya kah?!

NATIONAL REASON FOR SPURNING BAILOUT PACKAGES FROM FOREIGN CAR COMPANIES:
We're about to unveil another badly designed low budget car, which,
coupled with our notorious customer service and corporate mismanagement,
will see us bankrupt again within the next 5 years. And so we have
absolutely
no need for the Germans and their silly car-making and market-positioning
knowhow, thank you very much.

NATIONAL EXCUSE FOR JUMPING QUEUE (TRAFFIC JAM OR WHAT EVER QUEUE):
..... everybody doing what lah............

NATIONAL EXCUSE NOT PAYING SAMAN ACCORDING TO DUE DATE:
Relax ler... government will give discount one of these days

NATIONAL EXCUSE TO BRIBE (ANY CONDITION):
........ give them minum kopi lar......

Semiconductor Devices presentation


Nk Menambah ilmu di dada? meh2..presentation open to all...lecturer (Dr Ong) siap wat poster lg soh invite kawan2...so why not aku post jer poster ni kat sini kn.. my group presntation - Wafer cleaning Solutions for 45 and 32nm , 21 April 2009

What kept me busy....



ok la tu..for a new club =P

Cantik..tapi..bodoh dan bangang...

"We hung out with the guys from the East Coast and they showed us the boat inside and out, how they work and what they do, we took a ride around the land and it was a loooot of fun!

"We also met the Military dogs, and they did a very nice demonstration of their skills. All the guys from the Army were amazing with us.

"We visited the Detainees camps and we saw the jails, where they shower, how they recreate themselves with movies, classes of art, books. It was very interesting."

She goes on to extol the virtues of the water around the bay - "soooo beautiful!" - and ends her entry: "I didn't want to leave, it was such a relaxing place, so calm and beautiful."

Above is extracted from blog post by Dayana Mendoza, Miss Universe 2008. The place she mention there is Guantanamo bay. HUH! . I dont usually read Miss Universe blog's but it prove how blog can show how stupid you to the world.

bangang tul...ade ke patut ckp "its a loots of fun" kat guntanamo bay...harap je cantik..tp tak reti fikir..so kepada blogger2 semua..nk tulis blog tu, jgn smpai terserlah kebodohan kat blog lak...terutama perempuan2 cantik, jangan smpai laki ckp "cantik je tp bangang watpe!!"

TNB dan earth hour

dipetik dari kosmo

Earth Hour: TNB catat kerugian 550 mw

KUALA LUMPUR — Tenaga Nasional Bhd. (TNB) semalam berkata ia menerima kenyataan bahawa kempen ‘Earth Hour’ bertujuan baik walaupun penggunaan tenaga elektrik jatuh sebanyak 550 megawatt (mw), bersamaan dengan 14 juta mentol kalimantang yang berkuasa 40watt setiap satu.

“Sementara penurunan kecil dalam permintaan akan menyebabkan sedikit kekurangan dalam hasil, kami menerima kenyataan bahawa kempen itu mempunyai tujuan yang baik,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Katanya semasa tempoh sejam inisiatif pemeliharaan tenaga (8.30 malam-9.30 malam) Sabtu lepas, kakitangan TNB sentiasa berwaspada terhadap sebarang masalah operasi.

original link



adeh..ade ke patut die ckp rugi dlm WATT..ckp la dlm RM.. so bakal engineer...sila apply ilmu anda, hahaha secondary school pn dah blajar kire nh : -

Given:

Unit = 1 KW/jam

price per unit = RM 0.23(purata)

Electric use = 550MW = 550 000 KW = 550 000 unit

So , Rugi in RM = 550 000 X RM 0.23 = RM 126 500, rugi banyak ni dalam masa sejam

haha..takde keje..esok nk xm nh..wish me luck

Tahniah Malaysia kerana menyokong earth hour, stakat tnb rugi rm 126 500 tu tak kesah ar dengan sumbangan kepada mother earth =P

Proton to build cars for Detroit Electric

Malaysia's Proton is to mass-produce electric cars under licence for Detroit Electric, a privately owned start-up that will supply the technology and sell the vehicles in Europe, China and the US.

Detroit Electric will market the cars under its own brand, launching in Europe and Asia from next February and in the US three to six months later, said Albert Lam, its chief executive.

The company would initially sell its cars in European countries with strong tax incentives for lowemission vehicles, including Spain, Denmark, the Netherlands, France and the UK, Mr Lam said.

Detroit Electric will produce vehicles on Proton's saloon car and hatchback manufacturing platforms, with styling changes made to distinguish them from the Malaysian company's existing line-up.

The partnership will see Proton use Detroit Electric's drive systems in its own cars for sale in south-east Asia. The plug-in cars will be powered by lithium-ion batteries and - unlike some plug-in cars planned by rival manufacturers - will not include a petrol "range extender".

The lower-priced of Detroit Electric's two vehicles will sell in the US at $23,000 to $25,000 and have a driving range of 180km per charge. The other car will have a driving range of 320km per electric charge and be priced at $29,000 to $33,000.

The new venture aims to sell 40,000 vehicles globally in its first year and 270,000 by 2012.

It is unclear how US consumers will warm to a car with "Detroit" in its brand name when General Motors and Chrysler are struggling to avoid bankruptcy.

Detroit Electric - named after a long-defunct US car brand launched in 1907 - was launched last year with $100m from investors headed by Mr Lam.

www.ft.com/autos www.ft.com/detroit

PDRM - "Tegas Adil Berhemah" dan evo 10

Sempena Sambutan Ulang tahun PDRM

Polis kini dengan dua "yang baru"
Motto - Tegas Adil Berhemah
kereta - Seeing is believing (tengok gambar kat bawah)






But.. malaysianbar come out with something really important (i know some of us especially muslims have grudge against Malaysianbar including me =p ) but this really important-Redbook phemplet, a do's and dont's if you get arrested by police . Download at Malaysianbar.org.my, or click here for mirror download link , mana tau naik keta waja sebelum ni pn ade je polis yang berlagak macam depa yang tentukan undang-undang inikan pula dah dapat evo 10. So, read the guide and use it when if suddenly police stop you when you on the way going to demo =P

bila Pak cik suhaimi dah ckp

Pengerusi Surau perjelas mengapa Tadika Kemas perlu berpindah
Oleh: WADIASSOFI JAAFAR

ALOR SETAR, 22 Mac – Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong merasa kesal kerana surat yang dihantar kepada pihak KEMAS sebelum ini untuk tujuan memindahkan kedudukan surau dari tingkat atas ke tingkat bawah tidak pernah dilayan.

Menurut Pengerusi Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong, Suhaimi Abdul Aziz, perbincangan juga turut diadakan di mana mereka dimaklumkan bahawa kelas Tadika KEMAS akan dibenarkan beroperasi di Surau Taman Rakyat Mergong sehingga sesi penggal pertama persekolahan tahun 2009 sahaja disebabkan beberapa perkara.

“Antaranya bangunan surau tersebut adalah hak milik penduduk Taman Rakyat Mergong dan dikawal selia oleh Badan Amal yang berkecuali dari segi pemahaman politik,” jelasnya.

Oleh yang demikian, katanya, sebagai satu institusi keagamaan adalah tidak releven sama sekali mana-mana pentadbiran yang cenderung berpolitik berpihak kepada sebuah parti berada di premis tersebut dan sudah tentu ianya akan memecahbelahkan masyarakat. Beliau menjelaskan, penduduk di sini majoritinya telah berstatus warga emas dan jumlah penduduk semakin ramai terutama di musim perayaan sehingga tidak mencukupi ruang solat dan seperkara lagi apabila adanya urusan sembahyang jenazah.

“Dari segi kesihatan, adalah susah bagi jemaah Taman Rakyat Mergong untuk menunaikan solat dan mengurus jenazah di tingkat atas maka justeru itu, pentadbiran ini berpendapat bahawa ruang solat perlu diubah ke tingkat bawah,” katanya.

Perkara lain ialah keadaan kelas Al-Quran Fardu Ain (KAFA) Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) yang mempunyai lebih kurang 100 orang murid penduduk Taman Rakyat Mergong yang belajar di ruangan yang sempit di tingkat bawah perlu diubah ke tingkat atas supaya dapat memberi ruang yang lebih selesa dalam proses pembelajaran mereka. Menurutnya, KEMAS telah menggunakan surau Taman Rakyat Mergong sebagai kelas Tadika selama lebih 13 tahun tanpa dikenakan sebarang bayaran.

Bil-bil prasarana (elektrik dan bekalan air) dan penyelenggaraan sama ada baik pulih atau pun mengecat semula bangunan; semuanya ditanggung oleh pihak surau.

“Oleh yang demikian, sebagai waris kepada murid-murid Tadika KEMAS perlulah memahami akan sensitiviti masyarakat Taman Rakyat Mergong ini yang dengan sesungguhnya surau ini tidak terlibat dengan mana-mana parti politik,” ujarnya.

Suhaimi Abdul Aziz berkata, pihaknya sedar hanyalah institusi surau berkenaan berwajib dan fokusnya ingin memakmur dan mengimarahkan surau di samping menjalin ikatan silaturahim sesama penduduk supaya ianya berfungsi sepertimana tuntutan keagamaan.

“Tetapi awas, ada segelintir masyarakat yang cukup giat berpolitik dan menuduh pula orang lain berpolitik. Sudah tentu mereka ini ada kepentingan dan habuan sendiri dengan menggunakan saluran politik untuk cari makan. Mereka bersekongkol dengan individu yang sejak mendiami taman ini tidak pernah pun nampak muka dan memberi sumbangan kepada aktiviti surau,” jelasnya.

Beliau berkata, pihak pentadbiran Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong pada bila-bila masa sentiasa berfikiran terbuka dan sedia berbincang serta berdialog demi memajukan agama, bangsa dan negara dan amat berharap semoga hubungan baik yang dijalinkan selama ini akan terus berkekalan.

lagi berita pasal tadika " Kalau penduduk tak suka, kerajaan negeri tak boleh buat apa-apa"

jawapan tuk soalan terakhir post lepas berkiatan tadika :

Oleh: WADIASSOFI JAAFAR

ALOR SETAR, 23 Mac – “Masalah itu adalah masalah penduduk dan Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong dengan KEMAS. Kalau penduduk tidak mahu kepada pihak-pihak tertentu yang ada kepentingan politik, apa boleh saya buat,” kata Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md. Nor.

Menurutnya, surau berkenaan bukan premis milik Kerajaan dengan Kerajaan Negeri di bawah pimpinan YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak. Ia ditadbir dan diuruskan oleh Badan Amal Taman Rakyat Mergong yang ditubuhkan atas inisiatif penduduk untuk mengurus dan mengimarahkan surau tersebut.

“Arahan Kerajaan Negeri sebelum ini iaitu kelas tadika yang beroperasi di premis milik Kerajaan Negeri boleh meneruskan aktiviti pendidikan prasekolah, tetapi bagi premis milik persendirian atau milik orang ramai, ia bergantung kepada perbincangan dan persetujuan dengan mereka,” jelasnya.

Beliau berharap agar KEMAS dapat mengadakan perbincangan dengan Badan Amal Surau Taman Rakyat Mergong dalam usaha mengatasi masalah itu.

Beliau menjelaskan, tujuan utama pembinaan surau itu adalah untuk kebajikan dan penyatuan penduduk di taman itu.

Surau Taman Rakyat Mergong, di sini dibina dengan kos sebanyak RM160,000 di mana mendapat bantuan daripada Jabatan Pembangunan Negeri sebanyak RM50,000 dan selebihnya RM110,000 adalah atas daya usaha ahli jawatankuasa pembinaan surau serta penduduk Taman Rakyat Mergong.

Tujuan utama pembinaan surau itu adalah untuk kebajikan dan penyatuan penduduk di taman itu.

tadika taman perumahan aku??


since mak tengah tido..tgh rest before g jalan2..so litle update about malaysian politic..lama dah tak tulis pasal politik..kadang2 rasa malas gak...tp since kena kat surau tempat aku g smalayang terawih masa kecik2 dulu..aku post gak ar..berita masuk buletin utama 22 March 2009

more detail..baca sini

since kat brunei..tak sempat nk siasat sendiri lagi..so just based on brita dari bernama, tv3 ngan kosmo ade beberapa bende pelik kat situ :

1) bawah tadika..atas surau (surau tu tak penah kunci)  kalau dah takleh guna tadika tu..and dah urgent nk wat kelas gak..awat tak p guna surau atas tu sat(at least tuk hari tu), takkn org nk marah wat kelas kat budak2 sat..yang bentang tikaq kat tengah2 panas tu nk masuk tv ngan paper ka?

2)kata tutup sbb renovate..tgk tv3 dinding ada part dah kena pecah siap, mean dah start renovate lama, at least seminggu, dak2 tadika mostly anak2 org situ..takkn la taktau tadika tu tgh renovate..takkn tak tanya b4 hari tu dah tgk org dah pecah dinding tadika anak hangpa..takkan ari tu baru p tgk rupa2 org dah buat kerja lama dah kat tadika anak hangpa

3) kata badan amal taman rakyat mergong(TRM) bg surat mintak cari bagunan lain wat tadika masa 20 jan 2009. tak ckp lak dalam berita sbb apa? sbb nk renovate la tu..so cari la tempat lain dulu sat. 20 jan sampai 22 march..lama tu..takkn takdan cari tempat lain kot. orag nk wat surau tu bg lagi elok..sapa yang takmau pembangunan nh?

4) bangunan tu milik kerajaan ka,orang ramai ka, parti sapa? 

haih..bangang boleh tahan gak..ustaz azizan ckp nk saman tv3 dulu..saman je la..takyah tunggu2 lg

from brunei..

salam...

It have been a while since my last post. February and March have been very busy month for me. Really hope I can have great time here ( Without any problem either club or academic =P )

Just arrive at bandar seri begawan, will be here until 25 March ..lucky got internet connection here. Just thinking to try something new here. Microblogging - twitter, jaiku etc have become very popular since last year. registered for twitter account since last year but never use it.however i got 4 new follower this trimester make me want to try to use the service. so..follow me here

the best part of twitter is you can update your easily, anywere & anytime.

disclaimer : this is just my plan, dont blame me if i dont update my twitter until 25 March 2009

Charity for Gaza Collaboration Program


SILENCE !

IS THE DEADLIEST WEAPON OF MASS DESTRUCTION


Show your support!! its time for us to contribute. Come join us in biggest collaboration program ever at MMU Cyberjaya. Click at a picture above for more info.


MMU Intervarsity Charity Futsal 2009

MMU Intervarsity Charity Futsal 2009...tak sempat la nk update blog =P