UiTM..Masalahnya...

related post:

Malaysian Muslim Consumers Association: No Need To Open Up UiTM To Other Races
Mahasiswa bangkit dari kubur
PELAJAR UITM JANGAN BERANI DEMO DENGAN MB PAKATAN RAKYAT SAHAJA
MB S'gor enggan mohon maaf
Aduhai UiTM~
UiTM Tidak Perlukan 10 Peratus Bukan Bumiputera
Pemikiran bijak mahasiswa UITM



Sejujurnya saya:
Gembira : ada 5000 pelajar(pg semalam sebelum disiarkan dalam media,saya dapat maklumat 3000)sanggup berarak kerana isu ini, selama ni pelajar-pelajar macam tak kesah isu-isu ni, agak-agak adakah ini kejayaan PR tuk membuat pelajar IPTA berani berdemo?
Pelik : Baru cadangan, bukan arahan pun..nape semua bising, kalau pihak lain yg keluarkan arahan takde masalah pulak
lagi pelik : Apa maknanye demo tanpa fru and polis, macam berarak p kenduri je =P tak pn berarak maulidurrasul
SETUJU : UiTM perlu dibuka tuk bukan bumi, melayu takkn tercalar kalau 10% dari UiTM tu tuk non bumi, supaya takde la terkejut sgt bile kuar UiTM nnt =p mungkin bg yg mengenali saya hairan saya setuju dengan idea ini kerana ada orang ckp saya ni semangat melayu saya ni terlebih sket mungkin sbb saya pn anak didik MARA di MRSM dulu but honestly saya setuju

Masalahnya:
Mahu ke yang cina, india semua masuk UiTM? masa di form 4 dulu kerajaan sekarang dah buka MRSM tuk non bumi, tapi sehingga saya form 5 cuma ada 3 orang non bumi di MRSM Taiping tu, Sama kesnya di MRSM PDRM. Sebabnye,tak ramai non bumi mohon ke MRSM. Cuba tanya kawan-kawan cina dan india kita, nak tak diorang masuk UiTM kalau cuma 10% dari pelajar sana sama-sama bukan melayu.


Teringat kisah masa di MRSM dulu,petikan dari utusan :



Ini berikutan kebanyakan lulusan MRSM didapati hanya cemerlang dalam akademik tetapi lemah dalam aspek pergaulan dengan kaum lain, di samping gagal menguasai bahasa Inggeris dengan baik.



Agak-agak yang menulis ni termasuk dalam golongan diatas gak ke?


updated : bukan setakat di Shah Alam,seluruh malaysia ada bantahan - Lagi Bantahan Pelajar UITM
Labels: , | edit post
0 Responses