Laptop "baru" ku : inside - out

Dengan nama Allah yang MAHA PEMURAH Lagi MAHA MENGASIHANI

Inside :

Baru-baru ni semua post serius dan berat seiring dengan suasana politik Malaysia yang semakin "hot N Spicy" =P . Tapi tak bermakna aku dah lupakan minat aku sebelum ni.. last post aku pasal computer pasal ubuntu yg aku cuba kat laptop aku, dari situ aku terus jatuh cinta ngan linux. Skang memandangkn exam pn dah abs..boleh lepak2 sket, so aku baru je rebrand laptop aku yang seperti biasa semakin lembab. gamba kat sbelah print screen notebook aku before exam microe hari tu, haha..serabut tak bleh blah.. Memandangkan aku dah jatuh hati kat linux, tapi mana ada students Malaysia boleh hidup tanpa windows, notebook aku skang triple boot (diulang TRIPLE boot, hahaha..apa barang dual boot) dengan Kubuntu 8.04 yang baru release hari tu dengan aku nyer fav linux distro Linux Mint : -

-Kubuntu :
Kubuntu merupakan ubuntu yang guna KDE compared to default ubuntu yang guna Gnome. Aku lagi minat KDE dari Gnome sebab tgk pn nmpak lagi cun =P.
Gambar sebelah screenshot kubuntu yang tengah "beraksi" dengan amarok (media player), pidgin (ym replacement) ngan updater.
Setakat ni takde prob lagi la notebook aku ngan kubuntu ni. Actually aku test je kubuntu ni, sbb before ni aku guna ubuntu Muslim Edition (Ubuntu ME - Customized Linux Distro from muslim for muslim, inilah beauty of open source..semua yg ade boleh edit..buat yang tak tau, they also got ubuntu for christian =) takde banyak beza pn ngan ubuntu yang asal, cuma Ubuntu ME ade tambah beberapa software khas tuk orang islam such as, azan sofware, alquran, hadith and internet filter (web ade porn semua takleh masuk =P )

Linux Mint :
Sebab ape aku minat Linux Mint? tgk sendri kat sbelah..kalau dak2 yang pkai XP tu jeles kat vista sebab lagi cun, tp klo pakai linux mint ni..vista pn kalah..seyes lagi cun dari vista. Linux Mint ni pun asal dari ubuntu gak. Aku dah tak sabar nk tunggu Linux Mint baru nk kuar dalam bulan 9 or 10 nih =) . Screenshot sbelah, LinuxMint tgh beraksi dengan kopete(pun replacement ym) ngan amarok.






Out :
Tadi baru hantar org balik kampung. Ingatkan mula-mula nak antar g erl je..pastu die ckp nk g low yat, aku pn lama tak sampai low yat..so follow je la..smpai low yat rasa tak puas ati lak klo tak beli smthing..tringat laptop aku yang dah calar balar kat umah..so aku usha-usha la laptop skin yang ada..tgk cun-cun gak..so aku angkat satu..hahaha..tambah ngan cooling pad pn kaler biru tuk ganti cooling pad aku yang dah rosak..at least terubat gak hati aku tgk membe-membe dah beli laptop ngan pc baru =)


Nota kaki :
Teringin nak jadi salah sorang yang buat world record? usha post aku pasal world record aku wat masa aku src (haha...ayat macam aku buat sorang..padahal watak tambahan je mase tu) . So mari 2 kita join firefox 3 download day. Bertujuan tuk mencapai download paling banyak dalam masa 24 jam bagi dicatatkan "Guinness Book of World Records" buat masa ni tak boleh download lagi but boleh register kat sini tuk updates dan memudahkan firefox menganggarkan berapa orang akan download firefox3 dalam masa 24 jam tu =P setakat ini dah dekat 500000 pledged tuk download firefox 3 dalam masa 24 jam nnt. Ini membuktkan world record xde la susah sgt =P especially worl record yang tah ape2 ni. Tringat ade kes kat MMU masa tu yang ade pihak tak puas hati dengan pembaziran wang, masa dan tenaga kerana untuk membuat rekod-rekod yang aku tak nafikan agak stupid. Tapi kalau sesekali dan takde la stupid tahap melampau tak perlu la kite nk marah-marah kan. Contohnya Kebab tu-sebab tak melibatkan duit Students' Trust Funds (STF), semua perbelanjaan masa tu ditaja oleh sebuah restoran Iran kat KL. So aku xde masalah la..Kalau MMU guna duit STF tuk wat Stupid Record, memang aku pn akan bantah la =P

Antara poster(click on the picture to enlarge) yang dilekatkan di sekeliling campus masa isu tu..sampai sekarang tak tau sape yang tak puas hati sangat tu. Aku pn saje je simpan tuk record aku.. Takde kesan pn bantahan macam tu dibuat..sebabnyer..biasa la.. MMU = Ignorance , bape sangat orang amik tau pasal bende-bende camni
Labels: , | edit post
4 Responses
  1. Angelicdevil Says:

    wah... lawa btul laptop skin tuh.
    Brape harga?


  2. murah je..20 ringgit Malaysia =P


  3. ilaizaiah Says:

    wahh murah2 tmpal sndri la erk?
    ade dlm skali ke?


  4. yup..tampal sendri je..