Dirty little secret : How Telco Company Make Moneys

Do you ever wonder why even 3 years ago in your mobile phone book only 5 out of 100 number is digi but digi still survive until today? why nobody of your friends using U-mobile but still you can see u-mobile is growing? why Celcom,Digi, U-mobile and Maxis keep coming with super cheap package but every quater year they will announce increase in revenue? Well..New Yorks Times maybe got the answer :


Professor Keshav, whose academic research received financial support from one of the four major American carriers, discovered just how secretive the carriers are when it comes to this business. Two years ago, when he requested information from his sponsor about its network operations in the past so that his students could study a real-world text-messaging network, he was turned down. He said the company liaison told him, “Even our own researchers are not permitted to see that data.”

Even no exact cost of a text message stated in the article, we can imagine that telco still can make money even a text is only 1 cent! Anyone want to open telco company? =p

Salam Maal Hijrah

Selamat menyambut Maal Hijrah 1430

Semoga tahun 1430 lebih diberkati dan sentiasa dibukakan hati oleh Allah S.W.T. untuk lebih beramal.

Smalam terjumpe satu video cute+lawak untuk orang-orang yang tak paham bahasa:



aa..diam..diam..diam....boleh tak diam..aaaah!
hahaha =D


I hope Malaysians will change forever and look at what it can do for the country. So many blog posts hide behind anonymous and just criticize. I have so many faults and am doing my best to rectify. We must be positive and see what we can do to make this country a better place. Sitting there and criticizing and not changing will just not work anymore.




Also I would like to share a interesting blog from a Malaysian Chinese that prove that there are ways for multi religious Malaysian to accept each other (even last post will make most muslims angry, but read all her post especially when she talked about PAS) http://jedyoong.com

Selamat hari raya Aidiladha

Selamat Hari Raya Aidiladha...

seperti tahun-tahun sebelum ni...beraya di MMU je

Hamik ko...ingat PAS takleh wat ke?


Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menjadi pihak berkuasa tempatan (PBT) yang pertama di Selangor - di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat - yang akan membataskan jualan minuman keras berkuatkuasa Januari depan.

Ia telah diluluskan dalam mesyuarat MBSA hujung bulan lepas, kata sumber-sumber majlis itu kepada Malaysiakini hari ini.



Ade satu lagi, mr right dah kumpul beberapa comment-comment oleh orang-orang bangang pasal fatwa yoga




Seperti biasa akan ade orang islam yang kononnye baik akan ckp "kite ena bersabar,takleh marah-marah" Wei! , orang dah berani cakap fuck-wa tau...HA..SABAR lagi...SABAR lagi...marah tu kena ada la!..kalau semua nk sabar mmg la kena pijak



Sabar biar bertempat

Marah biar bertempat

Malu biar bertempat


KL FILM FEST & ART EXHIBITION ON PALESTINE




Malaysian Social Research Institute presents

KL FILM FEST & ART EXHIBITION ON PALESTINE

Film Screenings & Art Exhibition

Thu 27 Nov to Sat 29 Nov 2008
Please check detailed schedule below for screening dates and times

Admission: FREE

The Annexe Gallery
2nd Floor, Central Market Annexe
Jalan Hang Kasturi, 50470 Kuala Lumpur
Tel & Fax: +603-2070 1137
Web: www.annexegallery.com



Anyone?

Senaman yoga haram: Majlis Fatwa Kebangsaan



PUTRAJAYA: Majlis Fatwa Kebangsaan hari ini mengharamkan umat Islam daripada melakukan senaman yoga secara sistematik kerana boleh memesongkan akidah.Pengerusinya, Prof Datuk Dr Abdul Shukor Husin, berkata senaman yoga yang sistematik mengandungi tiga perkara iaitu amalan fizikal, unsur keagamaan, mentera dan pemujaan yang jelas bertentangan dengan syariat Islam.Sehubungan itu, beliau menasihatkan umat Islam menjauhi dan menghentikan amalan itu kerana tujuan dan matlamat untuk mendapatkan ketenangan serta kemuncaknya konon memperoleh penyatuan diri dengan tuhan boleh merosakkan akidah muslim. - Bharian


*Wondering how MMU students will react on this, ramai gak dak2 mmu islam join class yoga nh

Updated - as aspected, comment from those who dont and never learn. Hindu Sanggam & SisterInIslam(should they find more suitable name?). The question is "WHO should be more sensitive?"

Sejarah Kedah

Kepada puteri-puteri MMU yang tak berkesempatan dengar khutbah td, atau putera-putera yang "terkorban" kat masjid tadi.. isi khutbah hari ni agak menarik sbb khatib soh usha2 blog nh:

http://sejarahnagarakedah.blogspot.com/

Rakan Muda Wawasan Desa Parlimen Sepang

Tahniah kepada semua yang terlibat!!



Related blog post:
emcee's blog
SRM's blog
cameraman's blog
VP's blog
King's blog

Siap masuk paper lg :
**click to enlarge, published on sinar harian : sinar@sabakbernam Wednesday 19 nov 2008

Ini keterbukaan yang diperjuangkan?

Dah agak lama tak post dalam bahasa melayu. Ari ni agak baran sket bile orang foward video nih:



Aku taknak marah orang-orang yang dalam video ni yang terus terang aku ckp BANGANG SANGAT!! mostly in video is non muslim and dah berani ckp fatwa is "crap like this", they dont even know what fatwa is. Wei! fatwa tuk orang islam je la..yang korang nk sebuk apahal? ckp nk open minded..terbuka konon..so respect ar agama lain. Kepada orang-orang islam kat luar sana yang begitu bersemangat dengan perjuangkan kesamaan antara agama tu, korang tak penah rasa bersalah ke? korang tolong explain kat orang-orang yang tak paham ni. FATWA IS FOR MUSLIMS AND NON MUSLIM DONT HAVE ANY RIGHT TO SAY A WORD. Nak tanya boleh, tanya elok, kita sebagai muslim wajib jawab dan terangkan elok-elok...tp kalau nk membantah mcm ni, silap la.. Bukan kacau hidup korang pn even pompuan penkid yang mengaku islam pn takde yg nk kena tangkap bile fatwa ni kuar.

MMU Ex-president appointed as new UM VC

Look like they really want to improve Universiti Malaya (UM) after two year not listed in THES top 200 international University ranking. I just received news that Multimedia University (MMU) ex-president just have been appointed as new UM Vice-Chancellor.

As ex-SRC I can see very clearly his vision of making MMU one of top university in the world during his time at MMU. Now I believe he will bring glorry back to University Malaya.

All the best Prof Datuk Dr Gauth Jasmon. UM, you are very lucky

Related post :
Dr. Gauth Naib Canselor UM baru (utusan)
Pimpinan Mahasiswa Mengalu-alukan NC baru UM (mahasiswakini)
prof-gauth-jasmon-naib-cancelor-baru-um (den)
UM, Universiti Paling bertuah di Malaysia (abg Aizam)

Holiday Project : Upgrading Windows Mobile 5 to Windows Mobile 6.1

My holiday project : Upgrading Windows Mobile 5 to Windows Mobile 6.1


Before


After


After nearly a year Windows Mobile 6 released, at last I can upgrade my dopod 818pro ( HTC Prophet ) from windows mobile 5 to windows mobile 6.1 .

WARNING - Do not try any step below if you dont really know what you doing, and backup all your data before upgrade your phone. YOU MAY LOST ALL YOUR DATA OR YOUR PHONE CAN DEAD IF ANYTHING GOES WRONG

Step 1 : Know type of my phone
HTC Prophet hardware manufactured in two type G3 and G4. Upgrading different type of hardware must use their respected sofware. USING WRONG TYPE OF SOFWARE MAY MAKE YOUR PHONE FREEZ!
To know type of my phone, soft reset the phone and during start up, on the first black screen take note the number behind SPL :XXXXXX if the number end with 0 then the phone is G3 in the other hand, if the phone end with other number, the phone is G4. My phone is G3


Step 2 : Hard SPL and Soft SPL
Sofware used: HardSPL for prophet G3 (credit for animelover from XDA-Developer)
Connect your phone to your PC with activesync, Make sure battery is more than 50%. Run hardSPL.bat. Command prompt window will open and just wait until another window PDA Rom update Utility opened,your PPC will show white screen, then it will update the the ROM of the Pocket PC(PPC) so it is ready to be upgraded. The upgrade status will be show on your pc, your PPC will just show white screen all the time. This step only need to be run once means if after this you want to update your PPC ROM again, this step can be skiped. After it has been upgraded, your PPC will be restarted and you cant see any change on the PPC(same as before)

Step 3 : Soft SPL
Sofware used: SoftSPL (credit for animelover from XDA-Developer)
Copy JumpSPL.exe, SPL.nb and SPL.lnk into the root directory of your device and execute SPL.lnk. If you have done it correctly, you could see your device rebooting and ending in an white screen, your device have successfully booted with the SoftSPL! Now plug your device onto your PC, you could hear a sound notification on your desktop like you plugged in an USB stick.

Step 4 : Choose Your ROM (OR cook* it your self)
ROM Can be downloaded at XDA-developer
I've choose [wm6.1]Prophet ShadoW 2.0 Touch Edition from cludyfa

Step 5 : Flash your PPC
Most of ROM will include ROMUpdateUtility_NV_G3.exe. Execute it!






Just wait and after 15 minutes will have "new" PDA Phone!
After upgrade successful you are advised to Hard Reset your PPC. No real reason for this, just what developer usually do after upgrading

*Cook is term use to make your own ROM, This time I use ROM from Cludyfa. InsyaAllah next time I'll cook it my self =P Currently researching how to cook my own ROM.

Gate to hell on earth


Almost two month ago I received an email with subject "pintu neraka di bumi" with all pictures above, it was very interesting but unfortunately it was just pictures with no information. Maybe the objective of the email is as reminder of life after death and create fear to Allah almighty. After some "googling" I found some info about this gate to hell ;

It is actually a burned gas crater called Darvaza mean "the door" or "the gate" in Turkmen language, located in karakum desert at Turkeminestan. The history of this Gate to hell started on 1971 when group of Russian Scientist and geologist (Turkeminestan is still in USSR during that time ) on a mission to find oil and gas on the desert, they stumbled on a huge natural gas deposit, and afraid that the substance might poison the air of the region, they had the brilliant idea of setting it on fire. The result?

It has been more than 30 years but the crater is still burning. Karakum desert is one of bigest desert on earth with temperature during daytime is around 120 degree Fahrenheit (highest temperature ever recorded on earth is 139 degree at libya) . Darvaza take more than 3 hours driving from nearest town . Check the interesting video I found on dailymotion


Even it is really hot during daytime, it is very cold at night, this make those birds fly above the fire to get some heat =P

Mind controlled animal...










It was boring day at home, just surfing internet and found interesting gallery telling me that there are animals that can control other animal minds. Huh! really! even scientist can't explain how these animal control other's mind.

Gallery taken from discover magazine , since I resized the flash gallery some of the pictures is not clear, browse the original gallery here. Read explanation on last slide (one with cat picture). I think all cats lovers must know this.

New face...

new face for my blog =P amacam? cun tak..any problem viewing my blog with this new template just leave me comments

Pelengkap mickey mouse malaysia =)



Episod 10 - Tamak


Episod 11 - Lailatul Qadr


Episod 12 - Kisah Tauladan


Episod 13 - Sayang Kak Ros


Episod 14 - Ketupat


Episod 15 - Zakat Fitrah


Episod 16 - Malam Syahdu


Episod 17 - Pagi Raya


Episod 18 - Berkat


Happy holidays!!!!!!


Relates post :
Upin dan Ipin setahun kemudian episod 7 - 9
Upin   dan Ipin episod 1 -6 

New Mac book Pro



the way of making the body is really hot, the touchpad damn awesome and really love U2's background music

best technology company(for me) - Google, Apple and Asus

*cant wait for my eee pc =P

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Photobucket

Dengan ingatan tulus ikhlas,
Badruz Nasrin Basri

Alor Star, 29 Ramadhan 1429

tagged

Setelah sekian lama tak kene tag..maybe coz dulu awal2 dulu slalu org tag aku tak layan =)..seb baik tag kali ni takde jawab2 soalan..klo tak,tak layan gak =P


Copy gambar di atas lalu posting di blog anda
Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal
Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka
Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) sebelah alamat blog pemberi tag


Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com, juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney sofiaroxy, Zhoewynz.blogspot.com, UmmiRosma, Munirah Abd, theorangelily.blogspot.com, lilred799.blogspot.com, thecuppycakeyumyum.blogspot.com, shikinsaiful.blogspot.com, azmiworld.blogspot.comombaktakjahat.blogspot.com,
princesssyaluv.blogspot.com,
farafiqa.blogspot.com
dominggo.blogspot.com


Orang yang dipertanggungjawabkn tuk meneruskan tag ni ialah:
den : thenthang
zaini : seseorang yang biasa...
raja : aku tengah blur
asrool : singa kecil
kuyu : betmen

special tag tuk org yg lama tak update blog :
kakak iftida..slambe tag kak sendri =p

Mini P

Just wanna post some pics :


75% done



My "workstation"


Waaa...tomorrow demo!! serabut2

AGM SRM 2008


Setinggi-tinggi pernghargaan kepada yang telah menjayakan pelancaran SRM cyberjaya, tahniah kepada director majlis Mr Kuyu merangkap VP 2 SRM cyberjaya yang diadakan pada 4 Sept yang lalu.

Untuk gambar-gambar lain, klik sini - kredit kepada ketua biro promosi SRM Cyber, Ikhwan Serawak

Untuk Cerita panjang, klik sini - blog post oleh penasihat SRM yang banyak membantu, Hazimin Wahab

Tahniah dan semoga SRM Cyber terus maju

Yakin Boleh Gemilang!

Selamat Ramadhan..

Sekali lg..tuk orang-orang yang terlepas tgk kat tv9 =P




Episod 7 - Tadika




Episode 8 - Anak Bulan


Episode 9 - Adat


Kepada yang rindu last year nyer leh klik sini

Ramadhan



Found this slide sent by my mom when checked my maibox in the morning. Hope this Ramadhan will be much better than last Ramadhan,InsyaAllah.

Got nano-science mid term tomorrow, wish me luck.

Alhamdulillah, anwar menang, hopefully this will mark change in Malaysia

kepada john.ni la SELANGOQ HANG..



tahniah kepada KEDAH sang kenari kerna berjaya menundukkan SELANGOQ yang pada kiraan saya bagaikan Man.United(versi malaysia kononnya)....
dengan hanya berbekal padi saja,Kedah telah dpt menewaskan dgn MUDAH(dengan memberi hadiah free 2 gol sebagai sedekah pada bulan syaaban) negeri yang sgt gah dgn kemewahan alam semulajadi dan hutan batu itu....
Situasi menjadi semakin HOT pabila rmai penyokong selangor tidak dapat menerima kenyataan akan kekalahan tersebut.Ini bleh diumpamakan sebagai`let bygone b bygone``...sekali lagi..sekali lagi...ya sekali lagi kontroversi diwujudakn oleh byk penyokong selangor yang mana mereka telah menafikan kemenangan pasukan kedah dgn membrikan alasan..``ala,nasib ja tue``....walaupun nasib,yg penting kedah menang!!....KEDAH MAJU 2010.(lagi 2 tahun lg)....
p/s..kepada penyokong selangor..kelab penyokong kedah kini telah merpeluaskan kapasiti utk keahlian baru..jd jika para penyokong selangor beminat.boleh la inform telebih dahulu...hidup KEDAH!!



Kesimpulannya..tahniah kepada pemain-pemain dan penyokong-penyokong kedah, especially khari yang first skali sms aku ckp kedah menang..

**no hard feeling..aku cume post msg yang membe aku bg kat fs =P

Taiping in memories...









Ini bumi yang ku pijak
Ini langit yang ku junjung
Taiping bertuah, bersejarah
Subur, indah dan menghijau

Di sinilah gedung ilmu
Generasi berwawasan
Harapan masyarakat, dan ummah
Bakal pemimpin nusa bangsa

c/o:

Wawasan MRSM Taiping
Suci, ideal dan realistik
Menuntut kemuafakatan sejati
Cita rasa inovatif dan kreatif

Lima jari digenggam dijulang
Trima cabaran seiring harapan
Bersama doa restu semua
kecemerlangan pasti abadi.



Tiba-tiba teringat kenangan lama kat MRSM, semangat + sebak dengar lagu ni balik setelah hampir 5 tahun tak dengar. Dak2 taiping definitely kena link post ni weh!! paling semangat bile part "Lima jari digengam dijulang, Trima Cabaran seiring harapan"

Nnt nk upoad gamba masa mrsm dulu ah, so sad tak banyak gambar-gambar masa kat maktab dulu,maklumla kita ni tak suka tangkap gambar

Semangat nih nk ulang "kegemilangan" masa kat Taiping dulu, dah2 nk p wat VB!!!

**kepada ex-PDRM grad pmr 2002 or spm 2004, pian cakap idzat ajak p pangkor akhir bulan ni...sorry tak dpt g sbb tgh bz

UiTM..Masalahnya...

related post:

Malaysian Muslim Consumers Association: No Need To Open Up UiTM To Other Races
Mahasiswa bangkit dari kubur
PELAJAR UITM JANGAN BERANI DEMO DENGAN MB PAKATAN RAKYAT SAHAJA
MB S'gor enggan mohon maaf
Aduhai UiTM~
UiTM Tidak Perlukan 10 Peratus Bukan Bumiputera
Pemikiran bijak mahasiswa UITM



Sejujurnya saya:
Gembira : ada 5000 pelajar(pg semalam sebelum disiarkan dalam media,saya dapat maklumat 3000)sanggup berarak kerana isu ini, selama ni pelajar-pelajar macam tak kesah isu-isu ni, agak-agak adakah ini kejayaan PR tuk membuat pelajar IPTA berani berdemo?
Pelik : Baru cadangan, bukan arahan pun..nape semua bising, kalau pihak lain yg keluarkan arahan takde masalah pulak
lagi pelik : Apa maknanye demo tanpa fru and polis, macam berarak p kenduri je =P tak pn berarak maulidurrasul
SETUJU : UiTM perlu dibuka tuk bukan bumi, melayu takkn tercalar kalau 10% dari UiTM tu tuk non bumi, supaya takde la terkejut sgt bile kuar UiTM nnt =p mungkin bg yg mengenali saya hairan saya setuju dengan idea ini kerana ada orang ckp saya ni semangat melayu saya ni terlebih sket mungkin sbb saya pn anak didik MARA di MRSM dulu but honestly saya setuju

Masalahnya:
Mahu ke yang cina, india semua masuk UiTM? masa di form 4 dulu kerajaan sekarang dah buka MRSM tuk non bumi, tapi sehingga saya form 5 cuma ada 3 orang non bumi di MRSM Taiping tu, Sama kesnya di MRSM PDRM. Sebabnye,tak ramai non bumi mohon ke MRSM. Cuba tanya kawan-kawan cina dan india kita, nak tak diorang masuk UiTM kalau cuma 10% dari pelajar sana sama-sama bukan melayu.


Teringat kisah masa di MRSM dulu,petikan dari utusan :



Ini berikutan kebanyakan lulusan MRSM didapati hanya cemerlang dalam akademik tetapi lemah dalam aspek pergaulan dengan kaum lain, di samping gagal menguasai bahasa Inggeris dengan baik.



Agak-agak yang menulis ni termasuk dalam golongan diatas gak ke?


updated : bukan setakat di Shah Alam,seluruh malaysia ada bantahan - Lagi Bantahan Pelajar UITM

Question...

Dalam kekalutan politik skang, tibe2 dpt soalan killer...If a non malay ask you "You consider yourself as malay or malaysian?". What will be the best answer?

BTW..congrats to all those graduated this convo; those from diploma- mansur, den, hana, rizeb; those have worked together - Deena, Sham, Wenny and everyone else, there no way i can list it all here rite =p


Most special congrats to my sis...mum uploaded pictures here(promote fotopages mak..hehehe..)Tahniah!!! dr Iftida

Pesta Convo : Forum Remaja


Sebab apa tak update blog?

Sebab-sebabnya :
  1. banyak kerja lain yang lebih penting
  2. Malas nk fikir ayat nak tulis dalam blog
  3. berfikir...kenapa semua orang semua sibuk update blog pasal isu-isu semasa,macam-macam komen bernas diberi.MACAM PEDULI... Tapi masalah sendiri di depan mata yag patut diambil tindakan dianggap masalah orang lain. TAK PEDULI...
nota kaki : tengah siapkan lab report, nanti-nanti bila dah ada banyak masa terluang ada la update dari DTSingapore last sem sampai ice breaking yang baru lepas last week

Pertambahan anak malaysia yang menjadi doktor =P

Post ini ditujukan khas kepada kakak ku yang baru sahaja menjadi doctor secara tak berapa rasmi. Congrats !! hari tu mase die baru "ditauliahkan" aku tgh exam. So tak layan pn masa dia semangat YM ckp die dah pass jadi doctor..hahahaha

Anyway, semoga menjadi menjadi doctor yang beriman =P dan selamat mengumpul duit

*juga nak diucapkan tahniah kepada seorang lagi doctor - blogger chedet yang telah mencapai angka pengunjung satu juta dalam masa tak sampai sebulan dari post pertama beliau. Secara tak rasmi merupakan satu lagi rekod oleh chedet - blog berunsur politik yang mencapai angka satu juta pengunjung paling cepat!!

Laptop "baru" ku : inside - out

Dengan nama Allah yang MAHA PEMURAH Lagi MAHA MENGASIHANI

Inside :

Baru-baru ni semua post serius dan berat seiring dengan suasana politik Malaysia yang semakin "hot N Spicy" =P . Tapi tak bermakna aku dah lupakan minat aku sebelum ni.. last post aku pasal computer pasal ubuntu yg aku cuba kat laptop aku, dari situ aku terus jatuh cinta ngan linux. Skang memandangkn exam pn dah abs..boleh lepak2 sket, so aku baru je rebrand laptop aku yang seperti biasa semakin lembab. gamba kat sbelah print screen notebook aku before exam microe hari tu, haha..serabut tak bleh blah.. Memandangkan aku dah jatuh hati kat linux, tapi mana ada students Malaysia boleh hidup tanpa windows, notebook aku skang triple boot (diulang TRIPLE boot, hahaha..apa barang dual boot) dengan Kubuntu 8.04 yang baru release hari tu dengan aku nyer fav linux distro Linux Mint : -

-Kubuntu :
Kubuntu merupakan ubuntu yang guna KDE compared to default ubuntu yang guna Gnome. Aku lagi minat KDE dari Gnome sebab tgk pn nmpak lagi cun =P.
Gambar sebelah screenshot kubuntu yang tengah "beraksi" dengan amarok (media player), pidgin (ym replacement) ngan updater.
Setakat ni takde prob lagi la notebook aku ngan kubuntu ni. Actually aku test je kubuntu ni, sbb before ni aku guna ubuntu Muslim Edition (Ubuntu ME - Customized Linux Distro from muslim for muslim, inilah beauty of open source..semua yg ade boleh edit..buat yang tak tau, they also got ubuntu for christian =) takde banyak beza pn ngan ubuntu yang asal, cuma Ubuntu ME ade tambah beberapa software khas tuk orang islam such as, azan sofware, alquran, hadith and internet filter (web ade porn semua takleh masuk =P )

Linux Mint :
Sebab ape aku minat Linux Mint? tgk sendri kat sbelah..kalau dak2 yang pkai XP tu jeles kat vista sebab lagi cun, tp klo pakai linux mint ni..vista pn kalah..seyes lagi cun dari vista. Linux Mint ni pun asal dari ubuntu gak. Aku dah tak sabar nk tunggu Linux Mint baru nk kuar dalam bulan 9 or 10 nih =) . Screenshot sbelah, LinuxMint tgh beraksi dengan kopete(pun replacement ym) ngan amarok.






Out :
Tadi baru hantar org balik kampung. Ingatkan mula-mula nak antar g erl je..pastu die ckp nk g low yat, aku pn lama tak sampai low yat..so follow je la..smpai low yat rasa tak puas ati lak klo tak beli smthing..tringat laptop aku yang dah calar balar kat umah..so aku usha-usha la laptop skin yang ada..tgk cun-cun gak..so aku angkat satu..hahaha..tambah ngan cooling pad pn kaler biru tuk ganti cooling pad aku yang dah rosak..at least terubat gak hati aku tgk membe-membe dah beli laptop ngan pc baru =)


Nota kaki :
Teringin nak jadi salah sorang yang buat world record? usha post aku pasal world record aku wat masa aku src (haha...ayat macam aku buat sorang..padahal watak tambahan je mase tu) . So mari 2 kita join firefox 3 download day. Bertujuan tuk mencapai download paling banyak dalam masa 24 jam bagi dicatatkan "Guinness Book of World Records" buat masa ni tak boleh download lagi but boleh register kat sini tuk updates dan memudahkan firefox menganggarkan berapa orang akan download firefox3 dalam masa 24 jam tu =P setakat ini dah dekat 500000 pledged tuk download firefox 3 dalam masa 24 jam nnt. Ini membuktkan world record xde la susah sgt =P especially worl record yang tah ape2 ni. Tringat ade kes kat MMU masa tu yang ade pihak tak puas hati dengan pembaziran wang, masa dan tenaga kerana untuk membuat rekod-rekod yang aku tak nafikan agak stupid. Tapi kalau sesekali dan takde la stupid tahap melampau tak perlu la kite nk marah-marah kan. Contohnya Kebab tu-sebab tak melibatkan duit Students' Trust Funds (STF), semua perbelanjaan masa tu ditaja oleh sebuah restoran Iran kat KL. So aku xde masalah la..Kalau MMU guna duit STF tuk wat Stupid Record, memang aku pn akan bantah la =P

Antara poster(click on the picture to enlarge) yang dilekatkan di sekeliling campus masa isu tu..sampai sekarang tak tau sape yang tak puas hati sangat tu. Aku pn saje je simpan tuk record aku.. Takde kesan pn bantahan macam tu dibuat..sebabnyer..biasa la.. MMU = Ignorance , bape sangat orang amik tau pasal bende-bende camni

"Cram-ing"


How to Cram for a College Exam

If you haven't cracked a book before now or if you just want to be as prepared as possible, cramming the night before an exam is a must. This how-to will guide you through the process.


Don't Freak Out

Panicking isn't going to help at this point, so don't bother. Instead, take a few deep breaths and calmly assess the situation. You need to determine four things:

1. What You Need to Study

Knowing how much information you have to cover to be prepared for an exam is essential. Be realistic and make a list. Put the things you already know at the bottom and the things you are clueless about at the top.

2. How Many Hours You Have to Cram

Since it's the night before the exam, your cram session is sure to be limited. Determine how much time you have. Again, be realistic. If you are confident in your ability to successfully pull an all-nighter, by all means do so. But if you know you can't function without sleep, you're better off setting aside time to get some zzz's.

3. Where You Will Study

You'll need to find a quiet, well-lit place that's completely devoid of distractions. This may mean leaving your room, your house and possibly even your town.

4. Your Plan of Attack

Coming up with some sort of game plan before you get started will save valuable time. To start, decide what study techniques you'll be employing and what you'll need to accomplish your goal. Then, make a schedule or a to-do list to help you execute your plan in a timely manner.

Gather a Few Essentials

Before you begin, gather up everything you think you might need to cram for the exam. These items may include:

  • Computer
  • Textbooks or other books
  • Class notes or other study materials
  • Blank paper, index cards or something else to write on
  • Multicolored pens and highlighters
  • Post-it notes or sticky flags
  • Voice recorder
  • Water and several caffeinated beverages
  • Finger food snacks that don't make a mess

Study Techniques

The study technique you should use will depend heavily on what kind of learner you are and what kind of test you're studying for. Here are a few techniques to pick from:

Using Notes

Hopefully you have class notes. If not, it's time to think about making photocopies of someone else's--preferably someone who takes good notes. If the professor made a specific point of emphasizing specific subject matter in class, it's likely that at least some of this subject matter will appear on the exam.

A few ways to use your notes:

  • Look through the notes and try to find things that have been underlined or highlighted in some other way. This information is probably important.
  • Scan the notes and look for key information that you can highlight or flag with post-it notes for easy reference later on.
  • Rewrite key information from your notes. This will help you memorize and comprehend important points.
  • Read some of your notes aloud into a voice recorder and replay them later.

Using a Textbook

Reading an entire textbook is not an effective way to cram for an exam. Instead, try concentrating on the summaries that appear at the beginning and end of each chapter. Chapter end questions, illustrative examples and other sections that are located throughout the book may also prove helpful.

A few other techniques to try include:

  • Looking for bolded words. Words in a bold or italicized font are probably important. Take note of these words by writing them down, highlighting them or flagging them in some other way.
  • Knowing how to answer chapter end questions. Lazy professors pull their exam questions straight from the back of the book.
  • Using the table of contents, the glossary and other overlooked parts of the textbook to get an overview of key information.
  • Reading introductions and conclusions. These parts always include important points.

Using Cliff Notes and Study Guides

Reading or re-reading a book overnight is no easy feat. You may want to consider using Cliff Notes or other types of study guides. These materials usually include plot summaries, character information and step-by-step instructions to help you get through it all. It's not a perfect trade-off, but when you're in a crunch it works. You can find Cliff Notes and study guides online and in book stores.

A few examples:

  • Cliff Notes - Can be bought in book form or downloaded to your iPod
  • Spark Notes - Can be bought in book form or downloaded to your iPod
  • Book Rags - Free ebooks and text viewable online
  • Pink Monkey - Free study guides and chapter summaries viewable online
  • Grade Saver - Free online study guides viewable online (downloadable PDF)

Using Other Study Materials

Some professors are kind enough to hand out study materials prior to an exam. If your professor does that, you should use what you are given. The information within these materials will almost certainly be woven into the exam.

Other study materials you may be able to use:

  • Workbooks or Student Manuals - A lot of college textbooks have accompanying student manuals or workbooks that contain sample essays or quizzes. These are great to study from because some professors take exam questions right out of them.
  • Past Assignments, Tests and Quizzes - A good way to review for an exam is to focus on what you've already been tested on. You can do this by pulling out any past assignments, tests or quizzes that include the subject you're currently studying.

Using a Voice Recorder

Reading information into a voice recorder or mp3 player is a great way to study because you can listen to everything later on. When you hear something over and over again, it's bound to sink in just a little bit. If you decide to use this steady technique, you can replay what you recorded:

  • While you sleep (can't hurt, right?)
  • While you're brushing your teeth and getting ready to go in the morning
  • While you eat breakfast
  • While you travel to class or the exam center
  • While you wait for the exam to be handed out

Using Memorization Techniques

There are tons of different memorization techniques that you can use to cram for an exam. A few of the best include:

  • Repeating information over and over again. (Do this until you can easily repeat something ten minutes later.)
  • Rewriting information that you want to retain. (Rewrite at least three times for maximum retention.)
  • Acting it out. (Make up a dance or hand signals to remember whole sentences.)
  • Making rhymes and songs out of important dates and facts. (Who can forget that in 1492 Columbus sailed the ocean blue?)
  • Using acronyms to remember facts. (SIM translates to Sedimentary, Igneous and Metamorphic--the three basic rock types.)
  • Using acrostics to remember words in a specific order. (My Dear Aunt Sally = Multiply and Divide before you Add and Subtract)

Quizzing Yourself

It's a good idea to quiz yourself midway through your cram session to see how well you're retaining information. This way you still have time to switch up your study technique if it isn't working for you. A few ways to quiz yourself:

  • Use a voice recorder with pre-recorded questions
  • Use index cards that have questions written on one side and answers on the other
  • Use chapter-end questions from your textbook
  • Use questions from past quizzes, tests or assignments
  • Ask someone else to quiz you

Bonus Study Techniques

A few exam-specific study techniques that might help you through your cram session:

Essay Exams

You can try studying for essay exams like you would study for any other exam, but you'll be better off memorizing a few important points for every bit of subject matter you may be tested on. As long as you know the basics, you should be able to elaborate enough to competently answer the average essay question.

You may also want to think about taking 20 minutes to brush up on your essay writing skills. The inability to write a decent sentence or paragraph could work against you even if you know the exam material. Good places to read up on essay writing include:

Multiple Choice Exams

You might be able to pass your exam by marking 'C' as the answer to every question, but it's highly unlikely. You will be much better off employing one of these methods:

  • Focus on details while studying. (Multiple choice exams always focus on details.)
  • Memorize vocabulary words and definitions. (Multiple choice exams test your knowledge of concepts by structuring questions around vocabulary words.)
  • Understand multi-step processes and event sequences. (Multiple choice exams almost always include questions about groupings and similarities.)

Copied from degreedirectory.org

**To all my friends..good luck and all the best!! kalau ade salah silap..harap maafkan ek

Terima kasih...Dah tak marah dah =P

Assalamualaikum...

Baru-baru ni, dua tiga post terakhir dipenuhi dengan perasaan marah yang melimpah ruah. Hingga ke post "case-closed" maknanya penulis telah menyatakan hasratnya untuk berhenti dari marah dan tumpukan perhatian kepada exam yang semakin hampir. Bagaimanapan menutup sesuatu secara tiba-tiba bukan cara yang terbaik kerana ini akan menimbulkan pelbagai salah faham seperti yang dilihat dari comment dalam post-post lalu. Berikut adalah perjelasan untuk beberapa post yang lalu:

  1. Memandangkan ini adalah personal blog, post yang sebelum-sebelum ini bukan bertujuan untuk menjatuhkan sesiapa. Hanya bertujuan untuk melepaskan amarah yang terpendam dalam hati ini. Buktinya,tidak sekali pn nama sesiapa disebut dan kepada yang berada di MMU cyberjaya, tidak pernah sekali pn suara ini ditinggikan kepada orang-orang terlibat.
  2. Diharapkan kepada sesiapa yang tidak mengetahui sejarah(istilah sejarah digunakan kerana panjang ceritanya,jika cerita yang diketahui adalah pendek, maka ini bermakna seseorang itu tidak mengetahui sepenuhnya apa yang berlaku) tidak membuat kesimpulan sendiri dan dinasihatkan menggunakan dua pendekatan : 1) tidak langsung mengambil tahu ape yang terjadi. Senang cite "ko nk marah,marahla..watpe aku amik tau" 2) Mendengar cerita dari semua pihak supaya apa yang didengar adalah lengkap dan tiada unsur-unsur menjatuhkan orang lain. Kesimpulan yang dibuat dari cerita satu pihak sahaja adalah 99.9999% tidak tepat. Tolong amik tahu langkah-langkah yang telah diambil dari awal sekali. Jangan dilihat apabila orang semua dah marah baru beranggapan itu adalah langkah pertama diambil sedangkan langkah pertama diambil lama sebelum orang marah.
  3. Marah itu bukan kerana tiada hasil. Tetapi kerana tiada usaha ataupn penjelasan untuk masalah tersebut. Malah usaha orang lain untuk membantu juga dianggap sambil lewa dan tidak diambil tindakan yang sepatutnya. Sehinggakan orang lain yang hendak membantu tu yang dikatakan lambat dan tidak memaklumkan masalah tersebut lebih awal. Sedangkan amaran telah diberi awal-awal lagi. Jika dapat dilihat usahanya tidak la terasa marahnya. Tetapi ushanya lebih tertumpu untuk mengajurkan event sedang tanggungjawab yang lebih besar tidak diendahkan.
  4. Istilah tersepit bukan alasan yang baik kerana mereka yang tersepit tidak mengambil tindakan menjelaskan dan meyakinkan kepada pihak yang menyepit. Sebaliknya menghabiskan banyak masa pihak lain dengan perbincangan demi perbincangan sedang keputusan yang diambil dari perbincangan yang telah dibuat tidak diambil tindakan. Yang dikatakan sambil lewa tu terserlah apabila perbincangan yang dipanggil oleh dia sendiri(dengan arahan "aku nk jumpe semua orang isnin malam ni") tetapi apabila tiba masa yang dijanjikan dia sendiri yang hilang tanpa sebab yang munasabah dan tidak memaklumkan orang lain. Orang lain pun perlu mengatur masa dan ada agenda-agenda lain. Lebih memburukkan keadaan apabila "dia" muncul pn tiada sekali istilah maaf disebut diatas janji yang dimungkiri itu. DAN kejadian sedemikian bukan sekali dua berlaku,banyak kali sangat dan bukan sedikit masa dihabiskan untuk menunggu dia untuk berbincang.

Terima kasih kepada yang menegur perkataan-perkataan keras yang digunakan, tetapi sebelum perkataan-perkataan keras tersbut digunakan, telah beribu-ribu kata-kata lembut mendayu-dayu digunakan(rujuk point no dua, check cerita keseluruhan dan dengar dari semua pihak)

Mana sensitiviti kita? mana silapnya?

Petikan dari Utusan Malaysia


Mahkamah Tinggi Syariah benarkan permohonan murtad

08/05/2008 12:34pm

PULAU PINANG 8 Mei - Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang hari ini membenarkan permohonan pengisytiharan bukan beragama Islam, Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang, 39.

Ini merupakan kes pertama di negara ini melibatkan mualaf yang masih hidup semenjak Mahkamah Syariah diberi kuasa mengendali kes sebegini.


Dipetik dar blog roslan sms


Menurut BERNAMA Ketua Hakim Mahkamah Syariah Perlis Othman Ibrahim, yang mendengar kes murtad Siti Fatimah di Mahkamah Syariah Pulau Pinang kesal dengan beberapa perkara yang mengakibatkan beliau tiada pilihan selain membenarkan permohonan Siti FAtimah untuk kembali ke agama asalnya.

Yang pertama adalah suami beliau, warga Iran, Ferdoun Ashanian, yang menurut Othman gagal membimbing wanita berkenaan yang baru menerima Islam, malah menurut keterangan saksi, Ferdoun sendiri menemani wanita ini ke kuil apabila beliau ke tempat ibadat Buddha itu.

Keduanya Majlis Agama Islam Pulau Pinang sendiri. Menurut Othman pihak MAIPP lah yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal Islam di Pulau Pinang. Ternyata MAIPP gagal dalam menjalankan tugasnya dan mengabaikan kepentingan dan kebajikan mereka yang baru memeluk Islam, sebagaimana dalam kes ini.

Othman memberi amaran kiranya tiada sebarang langkah diambil selepas ini, banyak lagi yang akan mengambil kesempatan meninggalkan Islam.Inilah masalah sebenar yang berada di hadapan kita. Kalau kita tidak insaf, sedar dan bangkit melakukan perubahan dan penstrukturan semula, kebimbangan Othman ini akan menjadi kenyataan. Mudah-mudahan Allah swt melindungi kita dari bahan dan musibah ini.


rujuk satu post sebelum ini. Orang islam sendiri yang menyebabkan kita diinjak...

case-closed



Cukup sudah melepaskan amarah...kita dah berusaha setakat yang termampu, pengajaran yang diperolehi:
  1. Jangan sesekali memilih pemimpin dengan sebab "takde orang lain, die je"
  2. Tekankan pada tindakan, jangan asyik bermesyuarat je.
  3. Jangan sesekali percaya kepada orang yang lemah. Orang lemah hanya untuk dipergunakan bukan untuk dipercayai.
  4. Pikir sedalamnya siapa yang paling layak memegang tanggungjawab
  5. Melayu dan islam memang dimana-mana cuba diinjak dan dihina, sebabnya? Muslim sendiri yang menunjukkan mereka lemah.
  6. Banyak lagi ah!!!
dah la..g sambung study..masa tuk berbincang, bertolak ansur, bermesyuarat dah xde

tiada lagi kasihan....

hari ini...aku pn marah sangat...kat sini aku nk ckp..tiada lagi kasihan kepada orang (pemimpin) yang lemah, tiada pendirian, tersepit, lalang, bangang,bodoh, ditipu, diperdaya, dipergunakan, sial dan apa2 yang negative semua amik kat ko la...dah banyak sgt peluang diberi.. YOU!!! watch out!!!

Peter Pan - Terbaik dan Terindah











Single terbaru dari peterpan...macam biasa, lagu-lagu peterpan memang best kali ni dalam maknanyer(bagi aku la):
jika ku harus memilih
ku tunjuk satu
yang terbaik
yang terindah
Jika kau mahu memberi
berikan aku yang terbaik...

sehari dua ni,ramai kawan-kawan tengah marah,macam-macam isu ade. so layankn lagu ni.. setiap apa yang terjadi kita lihat dari sudut yang positif. Dan pada yang cakap tengah tersepit, ada masanya, kita terpaksa memilih. Terutamanya dalam perjuangan, tentu sekali ada yang perlu dikorbankan, jangan bicara soal perjuangan jika tak sanggup untuk berkorban. Panduan untuk memilih? rujuk post Fiqh al-Aulawiyyat sebagai rujukan untuk memilih, kerna sebagai muslim kita sudah diajar apa yang patut diutamakan dan apa yang terpaksa kita belakangkan. Jadi, perkataan "tersepit" hanya alasan untuk orang yang tiada pendirian.

Siri mari kita berfikir - Bahagian II




Kata orang..
Duri itu sangat tajam
Terluka tangan jika dipegang
Bagiku..
Duri dalam daging lebih memeritkan
Orang diharap berpaling haluan
Menikam bangsa dari belakang


Hanya secebis dari nukilan sahabat di MMU...puisi penuh, klik sini

Siri mari kita berfikir - Bahagian I





Semalam di Sabah
Bikin penguasa gelabah
Ada konco melatah
Konon kita merasuah!

Sambutan di dewan sesak, termasuk dikalangan rakyat dan profesional. Majlis disusuli dgn penerimaan ribuan ahli baru.

Sdr Ansari dan Dr Jeffrey memulakan ucapan menekankan masa depan terjamin dibawah KeADILan dan Pakatan Rakyat.

Saya menyorot kembali pengalaman Pilihanraya Umum Ke-12 yang dinodai dengan penipuan dan tipu helah. Namun kemenangan di Semenanjung cukup menakjubkan.

Kita ulangai jaminan keadilan buat semua, royalti minyak 20 peratus.

Maka sukar buat Ahli Parlimen menolak pelawaan kita berdasarkan tawaran yang menunjukkan kepedulian terhadap rakyat.

Tidak ketinggalan menjelang tengah malam adalah celoteh khas secara rahsia dengan ahli parlimen BN!!

ANWAR IBRAHIM

*dipetik dari anwaribrahimblog.com
**gambar bukan dari sabah

Students' life?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Terasa hendak menulis post yang "berat" sikit, jadi nak tulis dalam melayu pula tambahan pula sekarang ni "semua" tengah bising-bising mengenai ketuanan melayu yang kian terhakis. Kali ni nak menulis dari kaca mata seorang pelajar. Sedang semua orang masih terkejut dengan tsunami pilihan raya hari tu, seorang sahabat yang pernah memegang jawatan presiden dalam salah sebuah kelab besar di MMU tiba-tiba ym saya, agaknya kerana status ym saya "...who own the last laugh?" masa tu. Saya petik sedikit ym kami tu :


xxx: siape yg own?
Badruz: tu la pasal
Badruz: tak tau lg
Badruz: tgk la esok
xxx: tp kat penang da konfirm la DAP yg own..yg nangis? org melayu yg ilang DEB...
xxx: org melayu yg sebok gadoh same sendirik
Badruz: tu la
xxx: yg tak best kite ni org melayu yg sebok gadoh same sendirik..
xxx: org cine tak pedulik da..
xxx: pangkah dap da sume..
xxx: bkn nk racist dowh..
xxx: tp mmg significant gile

Walaupun pandangan kami agak berbeza, tapi sekurang-kurangnya saya amat bersyukur apabila tanggapan saya bahawa pelajar-pelajar MMU tidak mengambil tahu perkembangan politik Malaysia adalah salah. Esoknya saya terserempak dengan sahabat tadi dan sekali lagi saya kagum apabila dia memulakan bicara dengan "ha,bad..ko tgk budak-budak MMU skang ni, piliharaya luar,politik luar semangat cakap macam-macam tapi bende jadi depan mata,dalam campus semua buat tak tau je", rupanya die ingin menimbulkan isu Christian Fellowship dan Dharma Sharing Group yang semakin aktif dan kuat di MMU Cyberjaya sedang kelab "kita" sendiri tidak besar-besar, tiap-tiap kali program orang-orang sama sahaja yang terlibat malah bilangannya juga makin berkurang. Saya bersetuju dengan dia apabila dikatakan pihak yang bertanggung jawab samada dari kalangan pelajar (MPP) atau pihak pengurusan MMU perlu mengambil tindakan yang sepatutnya bagi mengawal gerakan seperti ini. Tahun lepas ada yang telah bercakap dengan saya mengenai satu parti di cyberia yang mana terdapat pelajar muslim kita walaupun bukan dari Malaysia atau Melayu terang-terangan mengaku bukan lagi islam,menurutnya lagi parti tu dianjurkan oleh salah satu gerakan diatas.

Sehari sebelum perbincangan tersebut, saya melalui central plaza dan telah diberi satu calendar poket yang saya tak tahu dari siapa, setelah disiasat rupanya itu adalah juga anjuran CF dengan kerjasama salah sebuah kelab di MMU, entah macam mana program sebegini boleh dibiarkan dianjurkan dalam MMU. Walaupun semua poster, banner dan promonya didalam MMU menyatakan ia dianjurkan oleh CARE Club. Tetapi apabila melihat blog program tersebut link memang terserlah Chirstian Fellowship terlibat sama sebagai penganjur program yang katanya untuk memupuk rasa cinta dan sayang dikalangan pelajar. Paling menyedihkan ada pelajar melayu islam yang terlibat dalam program tersebut malah membuat persembahan pada CARE Nite tersebut.

Apa yang mendorang saya menulis hari ini adalah apabila saya terbaca dalam salah sebuah blog yang popular di Malaysia http://kennysia.com/ mengenai mystique nite di MMU Melaka. Saya pinjam salah satu gambar dari blog tersebut, lihat dan renungkan sendiri :


Tepuk dada, tanya iman. Bagaimana generasi yang akan dilahirkan universiti selepas ini? walaupun dinner tersebut di MMU Melaka, di MMU Cyberjaya sahaja tidak kurang dari 4 Prom nite yang akan dianjurkan sepanjang bulan ini dan bulan depan, antaranya ISS nite oleh international students society, E-Night oleh Engsoc dan Masquerade Nite oleh CMC. Saya teringat semasa masih memegang jawatan sebangai exco SRC ada cakap-cakap yang tidak puas hati apabila tidak dianjurkan "U-Nite" yang mengabungkan semua faculti seperti tahun-tahun sebelumnya. Agaknya sebab itulah tahun ini semua faculti berlumba-lumba menganjurkan prom nite masing-masing dan sebab itu jugalah saya tak "dipilih" lagi tahun berikutnya kerana dikatakan "berlagak baik".

Persoalannya sekarang, siapakan yang hendak dipersalahkan? Pengurusan pelajar? pemimpin pelajar? atau kita sendiri? Paling mengecewakan apabila pelajar-pelajar yang baru mendaftar di MMU didedahkan dengan budaya sebegini seawal program suai kenal lagi dan apabila perkara ini dipersoalkan pada yang bertanggungjawab jawapannya "aku takleh buat apa-apa, X yang inchage OC". Lemah sangatkah kita yang mahu mencegah kemungkaran? kalau mahu menganjurkan program-program besar bahkan sampai ke peringakat antarabangsa kita begitu bersemangat dan yakin.


"Apabila melihatkan kemungkaran, hendaklah seorang muslim itu menghalang melalui tangannya jika tidak mampu melalui mulutnya. Sesungguhnya, selemah-lemah iman apabila seseorang muslim itu hanya menghalang dengan hatinya(membencinya) "

Agak-agaknya kita ditahap iman yang mana? jangan sampai kita tidak ada secebis iman pun dalam hati ini. Renung-renungkan, selamat beramal. Wasalam..


Boneca - Cela

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Tengah pening buat microE, pastu saje-saje nak cari lagu baru nk download. dalam laptop ni semua lagu-lagu lama je. Camne tah,terjumape lagu ni, macam best. Tak tau nape..tbe2 leh layan lak lagu ni..meh layan same2 jom..

think..think..think...



Kalau YB BN ada "bersama YB" kat tv1, Meh kita bersama YB PR lak kali ni. Siri dimulakan dengan YAB MB Kelantan kita. Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat

Something Rotten With Apple??





Some people claim to be addicted to their Apple products. Turns out it might be true. Everyone always assumed that Apple gear (iPods, Macs, iPhones, etc) have sold well because they are well built and user friendly, but a recent police investigation has determined that they are actually infused with small amounts of LSD, that the user absorbs slowly through their skin, creating a sense of wonder and euphoria.

read more at DownloadSquad



I always dreamming to have one of apple product. Do I really need to think of it again? or this just an April fool joke from dude at download squad?