Good Luck!!

Esok Exam...Semoga aku dapat ape aku dah target awal sem aritu..amin...
Good luck kepada semua yg amik exam gak..minta maaf ek..




Andai Ku Tau
by Ungu feat. Rossa

andai kutahu
kapan tiba ajalku
ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umuruku

andai kutahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon
TUhan jangan Kau ambil nyawaku

reff:
aku takut
akan semua dosa dosaku
aku takut
dosa yang terus membayangiku

andai kutahu
malaikatMukan menjemputku
izinkan aku
mengucapkan kata tobat padaMu

ampuni aku
dari segala dosa dosaku
ampuni aku
menangisku bertobat padamu

aku manusia
yang takut neraka
namun aku juga
tak pantas di surga

"mission" School?

It is Sunday morning when I was surfing on the net and found this :

Apparently in the Parliament, some exceedingly brilliant gentleman, the representative of Parit Sulong (where?) have nothing to do with his time and nothing to do in his community that he had to point out that mission schools in Malaysia, such as Convent, La Salle and Methodist have crosses and statues representing the Christian faith in them. These crosses and statues must be demolished.

It is just some excerpts from a blog post by a self-confessed drama queen currently studying at one of our local "mission" schools i.e., a "Sekolah Kebangsaan Convent" over recent comments by a few honorable Members of Parliament on such schools. It is a sensitive issue so I don’t feel like giving my personal opinion here(however, feel free to post your comments =P). I posted it here just to share it with my friends. This issue make me recalled back when I asked my father “ayah,kenapa ada salib kat sekolah kak?” (dad, why there are cross at sis’s school?) when I was in primary school. My sister was a student at Convent Alor Star, I heard that the school already moved few years ago and named as Sekolah Perempuan Alor Star (SPAS) , im not very sure about it because I also heard there is also an issue about the name as the short form 'PAS' appeared in the name..haha! Malaysia nowadays.. The cross i've mentioned earlier has also been removed long before the school moved to its location now. I realized there are no more cross there when I was in secondary school.

From the blog post I mentioned and the comments there, we can see that placing people from different religious and race together is not enough to maintain the integrity between different races. The main problem is to make them to understand and respect each other. We just celebrated our 50th independence but seem like we still don’t understand each other well. Now with Hindraf issue some more. Aiya…how ar?

BTW, last week I attended an interesting talk by ustaz Hasrizal(writer of Saifulislam.com), It is talk about Sacrifice in islam (korban) just want to share in,you can download it here (credit to Ruzaini) and another talk by Dr Hj Shafie bin Md Amin, about (al-Quran and our study). Again, you download it here (credit to Raja Ahmad Fauzan). Both of them were very interesting
talk until I really want to share it with all my friends.

I also would like to make an announcement here, I got some items for sell :
  • LG Chocolate (sold)
  • Nokia 6280 (sold)
  • Nokia 3200 (sold)
  • Notebook external hard disk : 60gig(sold)
  • Notebook external hard disk : 80gig(sold)
The price is negotiable. Interested? Contact me at ym:badruz_87

Ayat-ayat cinta...



Ayat-ayat cinta the movie coming soon(kalau tak silap esok,19 Disember 2007 akan mula disiarkn di indonesia). Malas nk tulis panjang. Usha sini je. lagunyer pun dinyayikn Rossa (nk dengar? stream kat bawah ni). Kalau trase nk baca novelnyer. Download kat sini











Ost Ayat-ayat cinta

desir pasir di padang tandus
segersang pemikiran hati
terkisah ku diantara
cinta yang rumit

bila keyakinanku datang
kasih bukan sekedar cinta
pengorbanan cinta yang agung
kupertaruhkan

maafkan bila ku tak sempurna
cinta ini tak mungkin ku jaga
ayat-ayat cinta bercerita
cintaku padamu

bila bahagia mulai menyentuh
seakan ku bisa hidup lebih lama
namun harus ku tinggalkan cinta
ketika kubersujud




##updated tayangan ayat-ayat cinta ditangguhkan sehingga January 2008
aku baru tau..producer ayat-ayat cinta bukan muslim, ada yang ckp jangan berharap movie ni 100% based on the novel..nanti kecewa =P ape2 pn same2 kite tgk nnt

Ubuntu...

Lama rasanya tak update blog ni. Buat pertama kalinyer aku update blog bukan dari windows XP. baru je install ubuntu Gusty v7.10 (usha sreenshot kat sbelah) kat laptop aku ni..saje je testing nk guna linux. Cuma 8 Gig dr hard disk aku ni aku partitionkn tuk test ubuntu.That mean aku skang ni dual boot laptop aku, ubuntu ngan Windows XP (Sah-sah mmg takleh nk uninstall XP aku tu sbb byk lg software aku kat windows yg diperlukn) .stakat ni aku mmg xde masalah lg guna ubuntu ni.. Sejak install install ubuntu isnin lepas, aku rase aku lg banyak gune ubuntu dari windows, sbb nyer aku rase ubuntu ni macam jauh lebih ringan dari XP aku, yela, dah masuk 3 taun aku pkai laptop ni, dah ade "panggilan" tuk upgrade laptop dah pn =P

CD installer ubuntu ni pn dapat free je dekat ubuntu shipit, dua minggu lepas isi online form, isnin dah sampai depan umah ni, isnin malam install kat laptop ni, selasa ngan rabu belajar "godek2" ubuntu ni, khamis aku rase ubuntu aku dah lengkap. Memandangkn aku memang dah biasa guna open source dari windows lg, so aku tak rase susah la guna ubuntu ni. Software yg aku banyak guna kat ubuntu ni : Pidgin(replacement tuk yahoo messenger) ngan firefox same gak ngan aku guna kat XP, pastu winamp aku ganti ngan amarok, outlook ganti ngan Evolution(mmg terasa ringan gile gne evolution, outlook klo syncronize ngan IMAP gmail tu asyik mcm nk hang je, klo evolution ni smooth je) , yang lain-lain open office, gimp, filezilla and etc. So dengan bangganya aku dah tak gune sebarang pirated software skang =)

Banyak gak bende yg berlaku sepanjang minggu ni, this week astana kiterang kat dengkil ni dah jadi mcm hotel,Areez siap ckp klo kite charge sorang RM10 pn dah save duit rumah tuk beli barang-barang dapur...hahaha. Ramai gle org dtg. Sahabatku dari UTP, (thanks Mat Pian for the Tafsir and the book), Kawan-kawan shahir dari melaka ngan Duang(macam biasa,umah ni dah jadi umah ketiga die =P ) . Hari ni semua dah balik, datang lagi ek korang.

Setle post pasal laptop "baru" ni. Next post nk ckp pasal agama lak =) lame lak rasenyer tak memperigtkn diri dengan agama nh, actually dah ade dlm kepala dah nk tulis ape, tp kalau start tulis nanti panjang sgt lak, so..till next time

Wassalam