Ubuntu...

Lama rasanya tak update blog ni. Buat pertama kalinyer aku update blog bukan dari windows XP. baru je install ubuntu Gusty v7.10 (usha sreenshot kat sbelah) kat laptop aku ni..saje je testing nk guna linux. Cuma 8 Gig dr hard disk aku ni aku partitionkn tuk test ubuntu.That mean aku skang ni dual boot laptop aku, ubuntu ngan Windows XP (Sah-sah mmg takleh nk uninstall XP aku tu sbb byk lg software aku kat windows yg diperlukn) .stakat ni aku mmg xde masalah lg guna ubuntu ni.. Sejak install install ubuntu isnin lepas, aku rase aku lg banyak gune ubuntu dari windows, sbb nyer aku rase ubuntu ni macam jauh lebih ringan dari XP aku, yela, dah masuk 3 taun aku pkai laptop ni, dah ade "panggilan" tuk upgrade laptop dah pn =P

CD installer ubuntu ni pn dapat free je dekat ubuntu shipit, dua minggu lepas isi online form, isnin dah sampai depan umah ni, isnin malam install kat laptop ni, selasa ngan rabu belajar "godek2" ubuntu ni, khamis aku rase ubuntu aku dah lengkap. Memandangkn aku memang dah biasa guna open source dari windows lg, so aku tak rase susah la guna ubuntu ni. Software yg aku banyak guna kat ubuntu ni : Pidgin(replacement tuk yahoo messenger) ngan firefox same gak ngan aku guna kat XP, pastu winamp aku ganti ngan amarok, outlook ganti ngan Evolution(mmg terasa ringan gile gne evolution, outlook klo syncronize ngan IMAP gmail tu asyik mcm nk hang je, klo evolution ni smooth je) , yang lain-lain open office, gimp, filezilla and etc. So dengan bangganya aku dah tak gune sebarang pirated software skang =)

Banyak gak bende yg berlaku sepanjang minggu ni, this week astana kiterang kat dengkil ni dah jadi mcm hotel,Areez siap ckp klo kite charge sorang RM10 pn dah save duit rumah tuk beli barang-barang dapur...hahaha. Ramai gle org dtg. Sahabatku dari UTP, (thanks Mat Pian for the Tafsir and the book), Kawan-kawan shahir dari melaka ngan Duang(macam biasa,umah ni dah jadi umah ketiga die =P ) . Hari ni semua dah balik, datang lagi ek korang.

Setle post pasal laptop "baru" ni. Next post nk ckp pasal agama lak =) lame lak rasenyer tak memperigtkn diri dengan agama nh, actually dah ade dlm kepala dah nk tulis ape, tp kalau start tulis nanti panjang sgt lak, so..till next time

Wassalam


Labels: | edit post
3 Responses
  1. iFtiDa Says:

    'kalo start tulis, nanti panjang sgt lak'...ek, ye ker?ke mmg maleh nak menulih?huhu..psl beg tuh, i'll try my best!good luck coming exam..


  2. haha..nape? tak percaya ke? tgk la nnt panjang ke tak


  3. Lyana Says:

    Ubuntu is the best.
    Yana pon pakai Ubuntu gak.
    :D