Good Luck!!

Esok Exam...Semoga aku dapat ape aku dah target awal sem aritu..amin...
Good luck kepada semua yg amik exam gak..minta maaf ek..




Andai Ku Tau
by Ungu feat. Rossa

andai kutahu
kapan tiba ajalku
ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umuruku

andai kutahu
kapan tiba masaku
ku akan memohon
TUhan jangan Kau ambil nyawaku

reff:
aku takut
akan semua dosa dosaku
aku takut
dosa yang terus membayangiku

andai kutahu
malaikatMukan menjemputku
izinkan aku
mengucapkan kata tobat padaMu

ampuni aku
dari segala dosa dosaku
ampuni aku
menangisku bertobat padamu

aku manusia
yang takut neraka
namun aku juga
tak pantas di surga

"mission" School?

It is Sunday morning when I was surfing on the net and found this :

Apparently in the Parliament, some exceedingly brilliant gentleman, the representative of Parit Sulong (where?) have nothing to do with his time and nothing to do in his community that he had to point out that mission schools in Malaysia, such as Convent, La Salle and Methodist have crosses and statues representing the Christian faith in them. These crosses and statues must be demolished.

It is just some excerpts from a blog post by a self-confessed drama queen currently studying at one of our local "mission" schools i.e., a "Sekolah Kebangsaan Convent" over recent comments by a few honorable Members of Parliament on such schools. It is a sensitive issue so I don’t feel like giving my personal opinion here(however, feel free to post your comments =P). I posted it here just to share it with my friends. This issue make me recalled back when I asked my father “ayah,kenapa ada salib kat sekolah kak?” (dad, why there are cross at sis’s school?) when I was in primary school. My sister was a student at Convent Alor Star, I heard that the school already moved few years ago and named as Sekolah Perempuan Alor Star (SPAS) , im not very sure about it because I also heard there is also an issue about the name as the short form 'PAS' appeared in the name..haha! Malaysia nowadays.. The cross i've mentioned earlier has also been removed long before the school moved to its location now. I realized there are no more cross there when I was in secondary school.

From the blog post I mentioned and the comments there, we can see that placing people from different religious and race together is not enough to maintain the integrity between different races. The main problem is to make them to understand and respect each other. We just celebrated our 50th independence but seem like we still don’t understand each other well. Now with Hindraf issue some more. Aiya…how ar?

BTW, last week I attended an interesting talk by ustaz Hasrizal(writer of Saifulislam.com), It is talk about Sacrifice in islam (korban) just want to share in,you can download it here (credit to Ruzaini) and another talk by Dr Hj Shafie bin Md Amin, about (al-Quran and our study). Again, you download it here (credit to Raja Ahmad Fauzan). Both of them were very interesting
talk until I really want to share it with all my friends.

I also would like to make an announcement here, I got some items for sell :
  • LG Chocolate (sold)
  • Nokia 6280 (sold)
  • Nokia 3200 (sold)
  • Notebook external hard disk : 60gig(sold)
  • Notebook external hard disk : 80gig(sold)
The price is negotiable. Interested? Contact me at ym:badruz_87

Ayat-ayat cinta...



Ayat-ayat cinta the movie coming soon(kalau tak silap esok,19 Disember 2007 akan mula disiarkn di indonesia). Malas nk tulis panjang. Usha sini je. lagunyer pun dinyayikn Rossa (nk dengar? stream kat bawah ni). Kalau trase nk baca novelnyer. Download kat sini











Ost Ayat-ayat cinta

desir pasir di padang tandus
segersang pemikiran hati
terkisah ku diantara
cinta yang rumit

bila keyakinanku datang
kasih bukan sekedar cinta
pengorbanan cinta yang agung
kupertaruhkan

maafkan bila ku tak sempurna
cinta ini tak mungkin ku jaga
ayat-ayat cinta bercerita
cintaku padamu

bila bahagia mulai menyentuh
seakan ku bisa hidup lebih lama
namun harus ku tinggalkan cinta
ketika kubersujud




##updated tayangan ayat-ayat cinta ditangguhkan sehingga January 2008
aku baru tau..producer ayat-ayat cinta bukan muslim, ada yang ckp jangan berharap movie ni 100% based on the novel..nanti kecewa =P ape2 pn same2 kite tgk nnt

Ubuntu...

Lama rasanya tak update blog ni. Buat pertama kalinyer aku update blog bukan dari windows XP. baru je install ubuntu Gusty v7.10 (usha sreenshot kat sbelah) kat laptop aku ni..saje je testing nk guna linux. Cuma 8 Gig dr hard disk aku ni aku partitionkn tuk test ubuntu.That mean aku skang ni dual boot laptop aku, ubuntu ngan Windows XP (Sah-sah mmg takleh nk uninstall XP aku tu sbb byk lg software aku kat windows yg diperlukn) .stakat ni aku mmg xde masalah lg guna ubuntu ni.. Sejak install install ubuntu isnin lepas, aku rase aku lg banyak gune ubuntu dari windows, sbb nyer aku rase ubuntu ni macam jauh lebih ringan dari XP aku, yela, dah masuk 3 taun aku pkai laptop ni, dah ade "panggilan" tuk upgrade laptop dah pn =P

CD installer ubuntu ni pn dapat free je dekat ubuntu shipit, dua minggu lepas isi online form, isnin dah sampai depan umah ni, isnin malam install kat laptop ni, selasa ngan rabu belajar "godek2" ubuntu ni, khamis aku rase ubuntu aku dah lengkap. Memandangkn aku memang dah biasa guna open source dari windows lg, so aku tak rase susah la guna ubuntu ni. Software yg aku banyak guna kat ubuntu ni : Pidgin(replacement tuk yahoo messenger) ngan firefox same gak ngan aku guna kat XP, pastu winamp aku ganti ngan amarok, outlook ganti ngan Evolution(mmg terasa ringan gile gne evolution, outlook klo syncronize ngan IMAP gmail tu asyik mcm nk hang je, klo evolution ni smooth je) , yang lain-lain open office, gimp, filezilla and etc. So dengan bangganya aku dah tak gune sebarang pirated software skang =)

Banyak gak bende yg berlaku sepanjang minggu ni, this week astana kiterang kat dengkil ni dah jadi mcm hotel,Areez siap ckp klo kite charge sorang RM10 pn dah save duit rumah tuk beli barang-barang dapur...hahaha. Ramai gle org dtg. Sahabatku dari UTP, (thanks Mat Pian for the Tafsir and the book), Kawan-kawan shahir dari melaka ngan Duang(macam biasa,umah ni dah jadi umah ketiga die =P ) . Hari ni semua dah balik, datang lagi ek korang.

Setle post pasal laptop "baru" ni. Next post nk ckp pasal agama lak =) lame lak rasenyer tak memperigtkn diri dengan agama nh, actually dah ade dlm kepala dah nk tulis ape, tp kalau start tulis nanti panjang sgt lak, so..till next time

Wassalam


top 200 no more

Many would have reluctantly been anticipating that no Malaysian universities will be ranked within the Top 200 by the Times Higher Education Supplement (THES) World University rankings at some point in time. It didn't happen last year, although we came very close with Universiti Malaya (UM) ranked at 192 while Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ranked a little better at 185.
read more

Never miss news today because for sure there will be comments from MOHE and some of locals VCs regarding the ranking. I still remember when they commented last year ranking are irrelevant when University Malaya rank dropped 23 position last year.However, this year, our university ranking dropped even more.A summary of the Malaysian University Performance on previous years is as follows:

Also read :
Public university fail outstanding test (rank from survey by NST)
Varsities: Don’t be fooled by half-baked survey
UPM top 80 by 2010



updated : Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) fell to 309th from 185th in 2006, Universiti Malaya (UM) to 246th (192) and Universiti Sains Malaysia to 307th (277)

New trimester begin...











Its a new trimester. After a trimester, i've been able to get rid off all "distraction" now, my focus only one - on my academic. My result not as good as before, soo sad.




  1. Set new target (done) GPA : 4.00 CGPA : 3.31
  2. Strive for the target (started)
  3. Doa and Tawakal (always)



In 9 weeks, just a simple formula towards success. My promise, ill will reach my target. Pray for me. To all my friends, "selamat berjuang" in new trimester.

p/s : wondering how many of my friends thinking life in MMU is a perjuangan =P

“If it is to be, it is up to me”











OAG - For Whatever

Semester lepas diakhiri dengan banyak perkara yang tidak dijangka. Sekali ingat memang macam banyak yang berlaku diluar kawalan, tapi sebenarnya diri sendiri yang menentukan apa yang kita nak. Apapun yang berlaku,jangan sekali-kali memandang rendah diri sendiri. Tertarik dengan satu post dari seorang kenalan membuatkan saya menulis disini. Tidak berniat untuk menulis panjang, tapi post ini untuk mengingatkan diri sendiri dan kenalan lain bahawa kita terlalu terbiasa untuk menyalahkan orang lain untuk apa yang berlaku, sedangkan kita yang berhak memilih dan kesilapan kesilapan kita memilih yang selalunya merugikan kita.
If it is to be, it is up to me
Yang menjadi permasalahan sekarang, sikap ramai diantara kita yang tidak mahu memilih. Kadang-kadang terasa jengkel setiap kali mendengar "ikut kau la, aku tak kisah", "aku setuju saja, kau yang lagi paham" dan berapa cakapan senada dari orang-orang yang seperti tidak peduli pada awalnya tetapi apabila ada masalah, orang-orang inilah yang sibuk menunding jari kepada orang lain. Jadi, bagaimana hendak merubah orang yang tidak mahu memilih ini?


**satu post skema dari Badruz 5 hari sebelum semester 2 Gamma bermula

Kalau nak terbang mesti tinggi-tinggi..kalau tak tahu, kita boleh belajar...

Pada saat post ini ditulis, baru beberapa minit yang lalu Soyuz TMA 10 telah kembali ke muka bumi. sehingga ke saat ini dapat diperhatikan reaksi bercampur aduk di malaysia yang ada menyokong "Program angkasawan Malaysia" manakala sebahagian lagi beranggapan program tersebut adalah pembaziran wang rakyat. Terutamanya selepas NASA mengeluarkan kenyataan bahawa penyertaan Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha yang berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) adalah sebagai "spaceflight participant" atau lebih mudah dikata peserta dalam "space tourism" bukanlah sebagai angkasawan "astronout" .

Seperti biasa, akan ada pihak yang menghentam program ini seperti ulasan dari sebuah akhbar australia yang menyatakan Malaysia bukan "boleh" tetapi "bodoh" apabila membelanjakan hampir RM 100 Juta untuk menghantar seorang rakyatnya ke angkasa. Dan seperti biasa akan ada rakyat Malaysia yg terpengaruh dengan media luar dan mempercayai program ini merupakan satu pembohongan kerajaan Malaysia sedangkan ia datang dari negara yang pernah melabel negara kita sebagai pengganas. Bagaimanapun tidak dapat dinafikan keadaan sekarang memberi peluang kepada semua rakyat malaysia untuk mengetahui fakta disebalik program ini. Kita dapat lihat ada pihak pembangkang yang mendakwa program ini satu pembohongan manakala satu pihak(Lim Kit Siang) menyokong program ini cuma mengingatkan kerajaan supaya tidak menjadi seperti Arab Saudi yang menghantar angkasawan pertamanya ke angkasa 10 tahun lepas tetapi tidak menunjukkan perkembangan yang menberangsangkn dalam bidang angkasa lepas sehingga ke hari ini. Jangankn kata pembangkang, pemimpin negara ini juga tidak sepakat dalam menghantar angkasawan negara. Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi pada hari raya kedua telah meluluskan pelan tindakan pembangunan angkasa dalam keadaan timbalannya, Dato' Seri Najib Razak mahu mengadakan post mortem terhadap projek penghantaran angkasawan tersebut ketika ditanya sama ada kerajaan akan meneruskannya pada masa akan datang. Dalam keadaan ini, Dato' Seri Najib dilihat lebih realistik apabila mahu mengadakan post mortem dahulu. Malah jika dilihat dari kronologi program ini, ia dimulakan oleh Dato' Seri Najib dengan pembelian 18 buah jet pejuang Sukhoi Su-30MKM dari Russia melalui pakej bernilai kira-kira US$900 juta. Pesawat itu akan diserahkan secara berperingkat antara Jun 2006 dan akhir 2007. Pembayaran bagi pesawat itu akan dibuat sehingga 2009. Sebagai balasan, Russia akan membeli minyak sawit Malaysia, memindahkan teknologi angkasa dan melatih seorang rakyat Malaysia menjadi angkasawan pertama Malaysia.

Pada pendapat penulis, sejauh mana media luar negara memahami apa yang dilakukan oleh negara ini? Apa yang nak dinyatakan ialah progam ini bukan sahaja untuk membuka laluan bidang kajian angkasa lepas di Malaysia tetapi merupakan satu usaha untuk membuka minda rakyat negara ini apabila dapat dilihat pada sambutan hari raya yang lalu, makcik-makcik dari kampung yang tidak pernah mengambil tahu mengenai sains angkasa telah mula bertanya "ISS tu apa?" ,dan ibu bapa mula memberitahu anak mereka " Nak jadi macam sheikh muzaphar tak? belajar rajin-rajin". Cita-cita untuk menjadi angkasawan yang suatu ketika dulu hanya berani dinyatakan oleh kanak-kanak sekolah rendah tetapi menukar cita-cita tersebut sebaik sahaja memasuki alam menengah kerana sedar menjadi angkasawan merupakan sesuatu yang mustahil tetapi kini ramai telah sedar ia bukan sesuatu yang mustahil. Apabila telah ramai yang berani meletakkan cita-cita sebegitu barulah lebih banyak usaha untuk memajukan bidang angkasa lepas akan dijalankan.

Dengan berpijak di bumi yang nyata, mungkin harga RM 100 Juta merupakan nilai yang perlu dibayar untuk membuka minda rakyat Malaysia yang terpaksa diakui masih lagi diperingkat minda kelas ketiga terutama dengan virus tidak "pedulisme" yang turut melibatkan golongan berpendidikan tinggi di negara ini. Menyedihkan sekali apabila ramai yang bercakap "hensem nyer angkasawan kita" berbanding yang bertanya "Apa kajian yang dijalankan angkasawan kita di ISS?"

Malah program ini juga membolehkan negara mempunyai hubungan dengan negara-negara kuasa besar dalam bidang angkasa lepas seperti USA dan Rusia. Ini membolehkan pemindahan teknologi dilakukan. Malah penglibatan Shiekh Muzaphar dalam kajian negara asing sudah tentu akan membuka peluang yang amat luas kepada negara kita.

Apapun, penulis amat berbangga apabila ada rakyat negara kita yang terlibat sebagai angkasawan. Bagi yang menganggap program ini satu pembohongan apabila hanya menumpangkan angkasawan kita dalam roket Rusia, adakah ada cara lain selain dari menumpang dahulu sebelum belajar sendiri. Mana mungkin kita boleh menghantar angkasawan sendiri sekarang kerana teknologi negara kita dan kos yang tinggi. Jika kerajaan tidak mengambil langkah ini, sampai bila pun negara kita tak akan berkembang dalam bidang angkasa lepas. Kalau nak belajar pun dah nak hentam macam-macam susah la.


Fakta nombor : Rekod pelancaran roket angkasa sehingga tahun 2007



go to: Web rasmi program angkasawan negara
download : poster program angkasawan negara

Upin dan Ipin



Memadangkan takde keje sangat nk buat. Just uploaded upin dan ipin, all six episode.But this is just low quality version I reduced from high quality for my dopod.Boleh tengok kat mana2 dikala kebosanan. Pelik gak, ade kat cybertracker pun sampai episod 4 je. Kat Jiwang torent dulu ade yang full, pastu dah takde. So kepada yang tercari-cari episod 5 ngan 6, enjoy the show! dan kepada kak yang kat scotland..enjoy the show gak...

Pada yang tak tau, animasi ni dikeluarkn les'copaque production dan merupakan salah satu promosi tuk filem animasi 3d pertama malaysia GENG The Adventure Begin. Ha! dah enjoy tengok upin dan ipin, kne tgk ar movie diorang nnt, wat masa ni tarikh tayangan tak diumumkn lagi, tunggu je la ek..

Ramadhan yang telah pergi…

Assalamulaikum..

Dengan nama Allah yang Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani..

Alhamdulillah, seperti yang dijanjikan,dapat juga saya menulis sendiri dalam blog ini setelah sekian lama tidak mempunyai post baru dalam blog ini dan kalau ada pn cuma copy paste dari blog org lain. Alasannya "takde mase" hahaha..pada awal-awal blog ni tak diupdate ramai juga yang bertanyakn bila blog ini akan update..tp setelah sekian lama, tiada sesiapa lagi yang bertanyakn mengenai blog ini (dah putus asa agaknya ;-) jangankn nk update blog sendiri, nk tengok2 blog kawan2 pn dah tak sempat, akhirnya peluang cuti ini digunakan sepenuhnya tuk tengok-tengok blog kawan-kawan..yang peliknya ada antara link ke blog ini pada ada antara blog2 kawan yang begitu aktif sudah tiada lagi, mungkin kerana meyangkakan blog ini telah mati atau maybe post2 yang terbaru bukan lg post2 yang mempuanyai haluan yg jelas seperti dulu (banyak post2 merepek je-bg diorang la) . Dengan ini, saya mengistiharkn blog ini masih lagi hidup seperti dulu walaupn ada ,masa2 tertentu blog ini tak diupdate kerana sibut dengan tugasan lain.

Dalam tak sedar, dah masuk hari kesembilan syawal pada hari ini, cepat betul masa berjalan, actually ada something saya nk tulis dalam blog ini pada bulan ramadhan yang lalu tetapi hajat tersebut tidak kesampaian kerana terlalu sibuk. Rindu dgn Ramadan, rindu nak smbhyg teraweh..baru sehari dua raya aritu, da rasa mcm kembali ke dunia lama.Asyik berkejar sana sini, tak sempat nak tadarus ramai2, nak bangun qiam pon da liat, solat pon kdg2 nak akhir2 waktu... aduh2...astagfirullah...rasa nak patah balik ke ramadan aritu…Sibuk sgt nk exam...anyway, syawal ni pon kita bole gak kejar pahala..antaranya dengan puasa sunat 6.

Sabda Rasulullah saw "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Hadis Riwayat Muslim)"

Antara yang nk ditulis pada bulan ramadhan yang lepas adalah rase pelik apabila pada bulan ramadhan yg lalu..saya amat bersyukur apabila ramai pelajar yang pergi ke masjid MMU untuk menunaikn solat terawih. Tapi yang anehnya, perkara tersebut hanya dapat dilihat pada masa solat terawih. Tidak pada masa solat-solat yang lain. Bagaimana jemaah yang memunaikn solat terawih lebih ramai dari jemaah solat subuh dah solat2 fardhu yang lain? Ada dikalangan pelajar (maaf jika ada yag terasa) terasa malu apabila ditanya "ko tak g terawih ke?" tetapi tidak terasa apa2 apabila tidak pergi ke berjemaah pada waktu solat lain. Terkadang masalah dalam komuniti kita adalah apabila kita lebih memberi tumpuan kepada perkara-perkara sunat sedangkn mengabaikn perkara-perkara wajib. Menyedihkn apabila seperti diluar bulan ramadhan, hanya pelajar-pelajar arab yang memenuhi saf di masjid pada waktu solat subuh, nak dikatakan tak student melayu bangun dari tidur, ramai yang bagun untuk bersahur, jadi seharusnya jemaah untuk solat subuh juga sama atau lebih ramai dari jemaah pada solat terawih.

Juga diharapkn, amal yang kita lakukn pada masa bulan ramadhan dapat diteruskn hingga kita bertemu ramadhan yng akan datang, InsyaAllah..bukan yang ditinggalkn seperti perginya ramadhan meninggalkn kita.

Huhu, peringatan diatas bukan untukk orang lain je, tapi untuk yg menulis ni gak..hehe..actually byk nk tulis lg..tp lain kali je la..

Akhir kata..Selamat hari raya dan maaf zahir batik kepada semua!!

Apa ada dengan cinta

tertarik dengan post dari kak sendiri :




saya: so, how was ur elective?

xxxx: oh...it was good, really good...quite like it tho hkl is too busy

saya: what do u think about msia?do u like it?

xxxx: yea..yea...it's a nice country, people seems to be very nice as well...erm...can i ask u, is ita norm in msia that a boy n a girl go out together? is it like a culture?

yyyy: is it accepted in ur country? i mean...cos we dun do that here...it's just a bit weird (kawan lagi sorg menyampuk)

saya: (masa tuh saya trus pandang flatmate saya kat sbelah, dlm ati, ish..camne nak jwb dgnbaek ni, rasa cam soalan exam lak..hahaha)dialog seterusnye, maybe korg bole reka sdiri la kot ek..bila dia da tanya camtu, baru la saya teringat balik da setahun lebih saya tak nampak budaya camtu..erm, lebih specific, budaya couple...memang perasan la, kat sini takde org islam yang keluar berdua2 bukan mahram...msian kat dundee ni pun takde..(baek budak2 kat dundee nih..hahaha) 4 tahun saya blaja kat kl, memang budaya ni makin melampau2...mmg macam da jadi culture...sampaikan ibu bapa ada yg takut kalo anak2 takde boyfren atau girlfren..ish...ape la nak jadi...sampaikan org luar yg dtg negara kita tak sampai sebulan pon perasan bende ni...nampak sgt la da berleluasa..

read more..



Sambil-sambil promote blog kak sendiri..nk jadikn perkara ni renungan kita bersama..

Langkah baru dengan wajah baru...

Baru saja selesai merubah wajah blog yang seakan-akan mati selama ini =P

Nantikan post terbaru yg bakal menyusul...

**baru selesai "membersihkan" bahagian pictures and upload gambar2 baru..

Happy INDEPENDENCE DAY Malaysia!!


After long time didnt update my blog..today found an article that reveal what really happen in malaysia :

Another ‘Constitutional Crisis’ over the horizon?



Umno versus the Rulers Round One: Winner Umno (early 1980s)
Umno versus the Rulers Round Two: Winner Umno (late 1980s)
Umno versus the Rulers Round Three: Results not out yet (2007)

read more

MMU Award



Just Uploaded MMU Award pictures. Click here to view more pictures.

New Guinness record for kebab

Utusan Malaysia -Rabu 14 Mac 2007



Kosmo -Rabu 14 Mac 2007



NTV7 -Tuesday 13 Mac 2007



New Guinness record for kebab

A long feat: (Above) Students from the Multimedia University in Cyberjaya cheering upon hearing the announcement that they had broken the Guinness Book of World Records for the world's longest barg kebab by creating one that was 2.016km long. The last world record was set in Denmark for a barg kebab that was 1.5km long. More than 250 students (below) made the kebab which required 3.5 tonnes of chicken meat costing RM24,000.

Doa Akhir tahun dan awal tahun

Doa Akhir Tahun:

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.



Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Awal Tahun:

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram


Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.
Doa Awal Tahun:

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.



Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".



Kredit to : fungkur network

Here come iPhone



It's a damn sexy phone from apple. After changed the digital music world with ipod now steve jobs come with Iphone.

it is not touch screen, it is multi-touch screen!! more pictures here, and comparison with other phone here.